Teraz jest Śr, 21 sie 2019, 23:38

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 24 wrz 2016, 18:57 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 737
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Czy testowaliscie takie coś?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6290818240

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 24 wrz 2016, 19:19 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1393
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Kamratek, kumpel to testował. Wywalił szybciej niż zamontował. Taki wyświetlacz w lusterku ma tylko dwie wady, nie widać nic w lusterku i nie widać nic na wyświetlaczu, poza tym fajny bajer.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 18 lis 2016, 18:03 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 30.07.2016
Posty: 56
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
rafciolka napisał(a):
Witajcie w dniu dzisiejszym zamontowałem w 6 GH LIFTBACK kamerę cofania i dla potomnych podam parę poprawek do fotorelacji która jest u góry :)
1. Nie trzeba ściągać zderzaka-można wejść do auta uszczelką która jest przeznaczona do czujników parkowania z tyłu.
2. Nie trzeba wpinać się w centralkę czujników cofania, wystarczy w dużej białej wtyczce po lewej stronie znaleźć kabel czarny z niebieskim paskiem który odpowiada za zasilanie żarówki wstecznego i do niego się wpiąć.


Oczywiście można się przecisnąć uszczelka, natomiast o jakiej dużej białej wtyczce mówisz?, bo to brzmi troche ogólnie.
Światło wsteczne w mazda 6 gh hb jest w klapie i na dodatek przewody od żarówki jak na złość są czarne .

-- Dodano: Pt, 18 lis 2016, 18:03 --

Po znalezieniu chwili jako że troszkę zajęty pracą ostatnio kamera zamontowana.
Przewód poszedł bokiem jak na fotorelacji, tylko użyłem otworu instalacji elektrycznej gniazda haka jako gotowy dla przewodów od kamerki.
zasilanie także z gniazda haka w moim przypadku kolor kabla od biegu wstecznego ma kolor różowy. Trzecia (środkowa) oprawa oświetlenia tablic rejestracyjnych
dodana a w niej zamontowana kamera.
Troszkę dzisiaj wieje i zimno cholernie, ale jak tylko pogoda pozwoli wrzucę foty.
Po malutku Madzia nabiera kształtów najwięcej frajdy daje własnoręcznie wykonana praca i efekt końcowy.

_________________
Dum spiro spero....


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 28 sty 2017, 10:14 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1700
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Jest możliwość podpięcia kamerki cofania do oryginalnej navi?

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy

Ramki pod tablice rejestracyjne >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 gru 2017, 08:50 
Amator
Offline
Od: 04.11.2017
Posty: 81
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Hej, czy komoś z Was ma do odsprzedania lampkę podświetlenia tablicy? (oczywiscie do HB)
lub czy macie może namiary na jakis serwis online gdzie można to zamówic?

Chcialbym zamontowac kamerę cofania w wolnej przestrzeni w środkowym miejscu i potrzebuje tego czarnego plastimu który wpina się w zdarzak.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 gru 2017, 20:23 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1393
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
22 grudnia 2017, o 08:50 krzysiekko napisał(a):
czy macie może namiary na jakis serwis online gdzie można to zamówic?

Allegro?
Jest tego sporo.
Pasują też od mazdy RX (sprawdzone).

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 wrz 2018, 12:09 
Świeżak
Offline
Od: 03.07.2017
Posty: 15
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: mazowiecki
Witam,

Odświeżę trochę temat.
Przymierzam się do montażu kamerki cofania i modułów bezprzewodowych. Planuję zamontować ją pomiędzy światłami podświetlenia tablicy. Mam czujniki parkowania. Zasilanie trzeba wziąć właśnie z nich? Światło cofania jest w klapie więc rozumiem, że ta opcja odpada? Którędy przeciągnąć kable od kamerki? Mazda 6 Hatchback.

I dodatkowe pytanie. Ktoś wie co to za kostka? Przy styropianie na trójkąt itd. od strony zderzaka.
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 wrz 2018, 13:28 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5186
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Kostka prawdopodobnie jest do podłączenia subwoofera, którego chyba nie masz tak?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 wrz 2018, 13:52 
Świeżak
Offline
Od: 03.07.2017
Posty: 15
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: mazowiecki
Millerek Nie mam.

Ktoś coś co do przeciągnięcia kabli od kamerki? :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 9 wrz 2018, 14:19 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3248
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
broli1990 przeczytaj post #30. Dodam, że kabelek od kamerki można przeciągnąć przez przelotkę w pasie tylnym z lewej strony auta (patrząc od tyłu), pod belką. Da się bez zdejmowania zderzaka.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 10 wrz 2018, 11:03 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 737
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Tak jak Ci Tomasz napisał. Plus do kamerki z czujników cofania a minus do blachy zaraz przy przelotce. Cała filozofia. Ja tak u siebie podłączyłem kamerkę

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 10 wrz 2018, 19:07 
Świeżak
Offline
Od: 03.07.2017
Posty: 15
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: mazowiecki
To jest też pytanie - w poście 30 przeczytałem, że jest tam jakaś kostka i kabel od światła wstecznego, kilka postów niżej że światło to jest przecież w klapie i można się wpiąć tylko do czujników parkowania. Jak to jest więc z tym światłem cofania? :)
TOMASZ ta przelotka o której mówisz to ten okrągły czarny plastik/guma widoczny na zdjęciu? Udało mi się włożyć telefon w szczelinę nad tablicą rejestracyjną i zrobić jakieś zdjęcie. :D
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 10 wrz 2018, 19:11 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3248
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Czujniki korzystają z potencjału idącego do światła cofania. Także jak się wepniesz przy module z lewej strony, to tak jakbyś się wpiął w lampe wstecznego.

Tak, to ta przelotka.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 13 wrz 2018, 13:03 
Amator
Offline
Od: 04.11.2017
Posty: 81
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Ja również swoją kamerę zasilam z zasilania modułu czujników parkowania.

Montaż kamery wykonałem bez zdejmowania zderzaka.

Do auta "wszedłem" przewodami przez zaślepkę, która znajduje się pod kołem zapasowym.

broli1990 pierwotnie zamierzałem zastosować moduł bezprzewodowy, testowałem go najpierw w domu na tv, działa dość dobrze. Mimo to zdecydowałem się ostatecznie na zamontowanie standardowego przewodu koncentrycznego, gdy już rozbebeszyłem cały bagażnik przy montazu kamery, pociagniecie kabla do stacji było banalnie proste. Drugi powód dla którego zrezygnowałęm z modułu wireless to fakt mocnego nagrzewania się transmiterów. Ten przy kamerze będzie zasilany tylko przy cofaniu ale ten przy radio bedzie działał ciągle, no chyba że coś zakombinujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 wrz 2018, 06:17 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 28.03.2015
Posty: 480
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: lubelski
Panowie macie gdzieś zdjęcie która to uszczelka :)? bo mam stacje już ponad 1.5 roku a kamerki nie zamontowałem :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 wrz 2018, 11:37 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 737
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
3 posty wyżej jest zdjęcie uszczelki przez którą sie przechodzi do wnętrza.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 wrz 2018, 12:40 
Bywalec
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 266
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Po zdjęciu może byc trudno ocenić usytuowanie tego miejsca. Znajduje się mniej więcej w 1/4 szerokości tyłu. Jak zajrzysz pod zderzak, na pewno zauważysz. U mnie w HB widać to też od strony wnęki koła zapasowego. tylko nie pamiętam czy na założonym czy zdjętym plastikowym panelu-obudowie/tapicerce bagażnika.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 11 lut 2019, 09:13 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 57
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Witam,
Zamówiłem kamerę cofania wbudowaną w ramkę tablicy, bo takowa mi się podobała.
Chciałbym się Was zapytać, czy światła wstecznego są w klapie bagażnika, czy boku auta? A może w innym miejscu?
Nie umiem nigdzie znaleźć na necie takiej informacji, a muszę się do nich podpiąć z kamerą.
Przewodów nie będę ciągnął przez całe auto, bo kupiłem zestaw bezprzewodowy.

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


Ostatnio edytowano Pn, 11 lut 2019, 09:13 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 11 lut 2019, 09:15 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1700
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Światło wstecznego jest w klapie w bagażnika, ale to chyba możesz sam sprawdzić, wystarczy iść do auta i zobaczyć...
Dobrze, że nie zapytałeś gdzie jest kierownica...

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy

Ramki pod tablice rejestracyjne >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 23:15 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 57
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Auto mam od tygodnia, dlatego pytam, a sprawdzić nie mam jak bo żona mi wstecznego nie wrzuci bo prawka nie ma i się boi, poza tym automat. Nie mogę być w 2 miejscach naraz.
Z Japończykiem mam pierwszy raz do czynienia, więc wolę się zapytać ludzi posiadających większą wiedzę niż ja.

-- Dodano: 13 lutego 2019, o 23:10 --

Witam, też zabieram się za montaż kamerki. Mam już praktycznie wszystko, czyli zamontowane radio 9" oraz dziś przyszła ramka tablicy z kamerą oraz bezprzewodowe "okablowanie".
Montowałem kamerkę w Audi A6 oraz w Mercedesie C220, więc sposób instalacji nie jest mi obcy. Pozostaje tylko jedna niewyjaśniona mi rzecz - przewód zasilania kamery muszę podpiąć pod światło wstecznego - czy światła wstecznego są zasilane 12V? Bo obiło mi się już o oczy, że jest ponoć 6V. A to by był problem, bo mam Kombi i chcę uniknąć przeciągania przewodów przez peszle w klapie, a ograniczyć się tylko do całej instalacji w samej klapie. I który przewód we wtyczce radia to zasilanie po zapłonie? A no i bym zapomniał - czy w kalpie jest jakiś otwór techniczny pozwalający na przeciągnięcie przewodu, czy muszę wiercić?
Obrazek
Obrazek

-- Dodano: 18 lutego 2019, o 23:15 --

Kamerka zamontowana, Prawie wszystko śmiga, tylko będę jednak montował kabel, bo ta opcja bezprzewodowa to taka trochę nie bardzo. Często obraz skacze, są przerwania itp.
A tak obrazik z kamerki:
Obrazek

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 mar 2019, 19:06 
Świeżak
Offline
Od: 12.01.2019
Posty: 20
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
Czy ktoś podłączał kamerkę do oryginalnej stacji?
Zastanawiam się czy potrzebuje ona dodatkowy sygnał od wstecznego (ten dodatkowy przewód przy chinchu) czy wystarczy jej sam sygnał video z kamery żeby przełączyć się w funkcję monitora?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 mar 2019, 22:04 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 57
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
@Ponurry nic nie potrzebuje, sygnał o wrzuceniu wstecznego jest podawany z kostki - ja jak założyłem stację, ale nie miałem jeszcze kamery, to mi przerzucało na "No Video Signal".

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 mar 2019, 19:39 
Świeżak
Offline
Od: 12.01.2019
Posty: 20
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
Czy masz oryginalną stację? Moje pytanie było o fabryczną nawigację.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 7 mar 2019, 23:59 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 57
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Oryginalna nie, tylko dadykowana, ale przypuszczam, że w oryginalnej bedzie to w ten sposób działać, skoro na standardowej kostce bez przeróbek działało. Teraz i tak zmieniłem stację na inną, ale kamery jeszcze nie podłączyłem. Najpierw musze kabel pociągnąć, ba na bezprzewodowym traci obraz.

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 cze 2019, 17:16 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.05.2019
Posty: 5
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zachodniopomorski
A ktoś ma radio SANYO i podłącza Cam

-- Dodano: 17 czerwca 2019, o 17:16 --

A ktoś ma radio SANYO i podłącza Cam

_________________
Paweł


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 22 cze 2019, 20:10 
Świeżak
Offline
Od: 12.01.2019
Posty: 20
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
Sanyo - masz na myśli fabryczna nawigację?
Ja mam kamerę w takim radiu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.