Teraz jest Pn, 21 maja 2018, 07:58

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 10 sty 2018, 21:39 
Wtajemniczony
Offline
Od: 13.11.2016
Posty: 242
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
ja mam dwa kable .. jeden N/N OBDII ktory laczy się tylko z seat VW audi skoda a drugi elm 327 1.4v ktory laczy na mazde. więcej do szczęścia nie potrzebuje :P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 sty 2018, 21:43 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Millerek napisał(a) napisał(a):
W forscanie możesz zobaczyć informacje urządzenia oraz na ile % stabilne jest to urządzenie...
Przy kilku % forscan nie połączy się.
Torque będzie działać, ale często w tym samym czasie jak forscan odrzuca urządzenie OBD, to Torque nie wykrywa wszystkich błędów.


Wiem że na pewno mam jeden błąd, dotyczący czerwonego kluczyka i torque pokazało że jest zero błędów :D Niby połączenie w forscanie pisze że jest dobre, ale zrywa po chwili. Tzn, jest napisane że się połączył, i trwa wczytywanie danych samochodu i w tym momencie zrywa połączenie. Na forscan lite na androida jest to samo. Dałem się naciągnąć, ale już jestem po kontakcie z firmą która mi to sprzedała i są poinformowani o zwrocie który jutro zostaje wysłany. Chciałem być fajny i zamówiłem sobie zdalny interfejs i gówno z tego wyszło :D Pewnie wpadnie kabel od viakena i będzie po sprawie, chyba że macie coś godnego polecenia za mniejsze pieniążki?

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 21:17 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
http://allegro.pl/interfejs-obd2-elm-32 ... 40336.html

Będzie banglac? :)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

@edit
Ktoś coś? :)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 21:21 
Świeżak
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 31
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
mam taki tylko na BT - wszystko smiga i na GY i GH


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 16:59 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Zakupiłem ten Interfejs Vscan STN1170 USB marki Viaken, dzisiaj były pierwsze próby łączenia się przy pomocy programu FORscan, ale już na starcie był problem bo wczytuje mi, że mam Forda Focusa 1.8L 2002 rok <oczy> <niewiem>
Kod:
(WARN) [16:12:46.597] Inicjowanie Trybu demo...
(OK) [16:12:46.607] Interfejs:  Demo
(OK) [16:12:46.671] Połączenie z pojazdem jest nawiązane
(OK) [16:12:51.112] Pojazd: Ford Focus Zetec 1.8L 2002 MY, VIN: FOR*********


Dlaczego tak? Kombinowałem w ustawieniach forscana, ale żadnych efektów... no i dostęp tylko w Trybie Demo, debug nie chciał się połączyć.
PIDów tylko kilka podstawowych udało mu się odczytać, RPM, temperatury różne, położenie przepustnicy.
Czy ja coś robię źle? Czy znowu kupiłem zły interfejs który nie będzie działał z moim autem?

Przechwytywaniemazda1.JPG
mazda1.JPG


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 17:35 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3329
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
O pierdziele....

:-) co ty z tym fiordem robisz na forum Mazdy? Co...?
:-P
Wylaczyles tryb demo?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 17:38 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Próbowałem wejść w tryb debug, ale to widać na pierwszym screenie:
Kod:
[15:33:42.255] Nie znaleziono ELM. Proszę sprawdzić połączenie i spróbować ponownie.


skoro się nie udało, to wszedłem w tryb Demo i to też widać, że tam już się połączył bez problemu. Tylko, że wczytał sobie jakiegoś FORDa... dramat.

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 19:54 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1351
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
dejwid, tryb demo, to tylko demo. Z niczym się nie łączy. Możesz go sobie odpalić w domu na kanapie.

Dobrze ustawiłeś interfejs komunikacji? Masz zainstalowane sterowniki?

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 20:17 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 107
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
W ustawieniach Ogólne dajesz ptaszka przy debug następnie przechodzisz do zakładki (obok) połączenia i tam wybierasz sposób połączenia reszta na AUTO i musi iść. Kluczyk w pozycji zapłon, jeśli dobrze pamiętam. Nigdy Viaken mnie nie zawiódł.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 25 sty 2018, 20:47 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
arecki to bardzo ciekawe co piszesz o sterownikach.
W sumie no właśnie, nie użyłem jeszcze płyty dołączonej do zestawu, bo nie działa mi czytnik dvd w laptopie, ale spoko na jutro to ogarnę i popatrzę czy coś się zmieni :)
arecki, udi1 dzięki za podpowiedzi :)

@edit
Głupi ja, nie zainstalowałem sterowników które były na dołączonej płycie CD, aktualnie wszystko działa :) mogę polecić Viakena z czystym sumieniem.

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 sty 2018, 18:15 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1351
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
dejwid, cieszę się, że działa.
Viaken robi raczej dobry sprzęt. A sam interfejs na STN to super sprawa.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 27 sty 2018, 21:19 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 661
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
dejwid, mówiłem, że Viaken jest dobry, ja używam już bardzo długo ;)

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 3 lut 2018, 21:16 
Świeżak
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 31
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Mógłby ktoś bardziej się znający na tych odczytach powiedzieć czy wszystko w normie ?
Szczególnie chodzi o wtryski i DPF :|


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 lut 2018, 15:08 
Amator
Offline
Od: 30.01.2018
Posty: 70
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Podpowie ktoś jak się połączyć z autem ? Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o takie rzeczy. Widzę, że na telefon jest dostepna aplikacja ForScan lite -pytanie czy do tego muszę dokupic jakiś kabel, przejściówkę aby się połączyć a autem?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 5 lut 2018, 16:10 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Tak, potrzebujesz interfejsu do złącza OBD który działa przez Bluetooth, poczytaj ten wątek, na pewno znajdziesz odpowiedz jaki kupić.

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 12:14 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Proszę o jakaś pomoc. ;)

Zakupiłem

http://allegro.pl/elm-327-1-5-fiat-ford ... YmViY2E%3D

Po zainstalowaniu sterowników, i konfiguracji forscana, nie mogę się połączyć z Mazdą. Wyskakuje:

"Nie można połączyć się z pojazdem. Proszę się upewnić, że zapłon jest włączony i spróbować ponownie."

Dodam że posiadam Windows10, może tu tkwi problem? Ma ktoś sterowniki do ELM 327 v1.5 pod Win10?

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 12:57 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
paku88 a włączyłeś zapłon?
Spróbuj odpalić silnik, czy może wtedy też nie działa?

Mój Viaken o którym pisałem wcześniej działa na moim laptopie z Windows10 i sterownikami od producenta, tak jak pisałem, bez problemów.

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 13:44 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Za takiego idiote mnie nie bierz, proszę ;) Na włączonym silniku dalej to samo. Jutro spróbuję odpalić to na win7, zobaczymy. Generalnie nie mam dedykowanych sterowników pod win10, ale manager urządzeń nie zgłasza błędów.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 16:27 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 991
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Pytam z ciekawości, bo czasami wszyscy zapominamy o najprostszych rzeczach :)

_________________
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku
Koszulki Mazda 6 Forum - Silesia TEAM - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 17:06 
Amator
Offline
Od: 30.01.2018
Posty: 70
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
ja dzisiaj zakupiłem to...
http://allegro.pl/show_item.php?item=67 ... U5MDliMA==

jestem ciekaw jak się sprawdzi - sprawdzę to pod telefonem i kompem - może okaże się przydatne.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 12 lut 2018, 06:31 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
dejwid napisał(a):
Pytam z ciekawości, bo czasami wszyscy zapominamy o najprostszych rzeczach :)
Zgadza się :)
Jutro obadam sprawę na innym laptopie.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

-- Dodano: 10 lutego 2018, o 11:23 --

Pod Windowsem 7 taka sama sytuacja, a dokładniej:

Obrazek

Nie będę się denerwował, tylko w poniedziałek zwracam interfejs i zamawiam ten od Viakena. Szkoda moich nerwów i czasu na bawienie się takimi paściami.

-- Dodano: 12 lutego 2018, o 06:31 --

Panowie,

A coś takiego?

https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html

Czy koniecznie musi być STN1170 ?

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 12 lut 2018, 19:56 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1351
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
paku88, nie musi być STN1170, ale tylko ten ma MSCAN i HSCAN jednocześnie. STN1110 to trochę lepsza wersja standardowego ELM327.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 12 lut 2018, 21:22 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3329
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
A coś na bluetooth, bez kabla?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 01:29 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 107
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
12 lutego 2018, o 21:22 Millerek napisał(a):
A coś na bluetooth, bez kabla?

coś takiego mogę polecić z czystym sumieniem u mnie się sprawdza
Przykładowy link
http://allegro.pl/interfejs-icar3-bluet ... 65826.html


Ostatnio edytowano Wt, 13 lut 2018, 10:51 przez udi1, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 08:09 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
12 lutego 2018, o 19:56 arecki napisał(a):
paku88, nie musi być STN1170, ale tylko ten ma MSCAN i HSCAN jednocześnie. STN1110 to trochę lepsza wersja standardowego ELM327.


Zamówiłem ten stn1170, nie będziemy się tutaj bawić w 30 złotych różnicy :D

udi, brak linka :)

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 08:26 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3329
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
udi1 napisał(a):
12 lutego 2018, o 21:22 Millerek napisał(a):
A coś na bluetooth, bez kabla?

coś takiego mogę polecić z czystym sumieniem u mnie się sprawdza
Udi1, ty masz to co w linku?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6693474656
?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 08:42 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 191
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Ktos uzywal tego obd na bluetoth


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 09:37 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 368
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Miałem przez 2 dni, i miałem problem z połączeniem z forscanem. Z torque się łączył.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lut 2018, 10:43 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 107
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
13 lutego 2018, o 08:26 Millerek napisał(a):
udi1 napisał(a):
12 lutego 2018, o 21:22 Millerek napisał(a):
A coś na bluetooth, bez kabla?

coś takiego mogę polecić z czystym sumieniem u mnie się sprawdza
Udi1, ty masz to co w linku?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6693474656
?

Tak dokładnie ten.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 14 lut 2018, 11:33 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3329
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Spoko, już kupiłem, może przestanie zrywać połączenie jak mój kilkuletni Elm 327 :-)

Edit:
Wczoraj zaklepałem, dzisiaj dostałem, zaraz idę przetestować...

Edit:
..
Super... android widzi, ale Torque i FORSCAN ma ciemność pomroczną, nie widzą go wogóle.

Wróciłem do starego Elma :-D


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.