Teraz jest So, 31 sty 2026, 20:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 9 cze 2014, 19:39 
Wstydliwy
Od: 02.05.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Witam wszystkich :) Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 zza oceanu, a forum przeglądam już od jakiegoś czasu i postanowiłem napisać pierwszego posta :) Mazda posiada komputer pokładowy, pokazuje mi spalanie, zasięg itd. ale w mpg, wiem że zmienić tego nie da rady (przeczytałem tego już z pół internetu i z 10 razy książkę serwisową), choć patrząc pod słońce to widać że na wyświetlaczu jest l/100km, druga sprawa to to że nie posiadam climatronika, co u nas jest to i to nie rozłączne(nawet sam wyświetlacz jest dużo mniejszy niż w wersji eu). I moje pytanie brzmi czy jeśli kupie wyświetlacz z wersji europejskiej i przełożę do swojej to spalanie będzie mi się wyświetlało? czy może w ogóle nie będzie to działać? myślę że komputer wysyła raczej tylko sygnał a wyświetlacz to przetwarza i pokazuje nam co i jak :)

a i jeszcze jedno czy przełożenie samego wyświetlacza i panela z wersji z climatronikem do mojej da mi zamierzony efekt? czy sam panel będzie działał jako sterownik czy nie?
jeśli pytania są głupie to przepraszam, kompletnie nie znam się na mechanice :wink:

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 13:59 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
dami401 napisał(a):
myślę że komputer wysyła raczej tylko sygnał a wyświetlacz to przetwarza i pokazuje nam co i jak
no niestety nie jest to takie proste.
wyswietlacz nic sam w sobie nie da.
Zmiana go wraz z przeprogramowaniem ECU moze dac zamierzony efekt (ale niesty nie mamy na to potwierdzenia) na chwile obecna.
Przypuszczam, ze po zmianie wyswietlacza, nalezy przeprogramowac ECU na system "polski" aby czytal spalanie w litrach a nie w mpg.
dami401 napisał(a):
czy sam panel będzie działał jako sterownik czy nie?

a co masz na chwile obecna? Jaki typ klimy? Sterownik to tylko jedna czesc - musi byc tez odbiornik ktory sygnal przyjmie i przetworzy.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 28 cze 2014, 19:43 
Wstydliwy
dziękuje za odpowiedź :) na razie nic nie kombinowałem jeszcze. W sumie spróbowałbym to zrobić ale, ale szkoda kasy jesli nie wypali :idea: a co do klimy to jest ona "ręczna" i to raczej też nie wypali bo prawdopodobnie nie mam czujnika temp. wew. Czyli z modów lipa, bo jeśli trzeba pogrzebać w komputerze to tylko ASO, a jeśli ASO to grosza popłynie :)

więc zostaję, szybko licz i ręką kręć:) <spoko>

PostNapisane: So, 28 cze 2014, 20:51 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Region: śląski
Nie tylko ASO ma IDS'a... skąd jesteś ?

PostNapisane: N, 29 cze 2014, 12:09 
Wstydliwy
Jestem z okolic Łomży, podlaskie :)

-- Dodano: N, 29 cze 2014, 13:09 --

PostNapisane: Śr, 2 lip 2014, 23:03 
Amator
Od: 12.09.2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Sprawę wyświetlacza nieco przestudiowałem i tak po kolei:
Mam wersje Mazdy GH bez TripComputera, a właściwie to miałem bo go sobie samodzielnie aktywowałem. Nieodzowna była pomoc kolegi, który to zauważył że Mazda ma dwie wersje wyświetlacza v. GAA9 - bez TC i wersja GAL1 która TC posiada. Wystarczy zamiana wyświetlacza GAA9 na GAL1i wszystko działa jak należy.
Ja nieco utrudniłem sobie zabawę: Po oględzinach wyświetlacza stwierdziłem że na pierwszy rzut oka GAA9 i GAL1 nie różnią się od siebie elektrycznie. Na płytce wyświetlacza odnalazłem 8 pinowy układ pamięci 93c56. Wgranie zawartości pamięci GAL1 do mojego wyświetlacza zajęło mi 50 minut zabawy z lutownicą i komputerem. Następnie szybki montaż na parkingu pod blokiem i ... :D

Proponuję Ci rozebrać konsole i sprawdzić jaką wersję wyświetlacza posiadasz. Zastanawiam się tylko czy w twoim przypadku przekładka wyświetlacza coś da. Sam wyświetlacz podłączony jest do szyny MS_CAN (tak jak radio, klimatronic, moduł bluetooth) i nie ma bezpośredniego kontaktu z modułami silnika, ABS, itd.(te podłączone są do szyny HS_CAN). Jedynym modułem , który jest podłączony jednocześnie do MS-CAN i HS_CAN jest moduł IC - czyli zegary.
Być może jest tak że to moduł IC przelicza spalanie a wyświetlacz tylko wyświetla gotowe dane.
W moim przypadku było tak, że po podłączeniu wyświetlacza od razu były podawane wartości takie jak średnia prędkość i średnie spalanie. Być może te wartości skopiowałem razem z zawartością pamięci lub zostały właśnie odczytane z IC. Tego nie wiem. Jak znajdę kiedyś czas to postaram się powtórnie zaczytać dane z układu pamięci i porównam z tym co wgrywałem.

PostNapisane: N, 6 lip 2014, 00:49 
Wstydliwy
Dzieki krystian za odpowiedz, będę miał trochę czasu to sprawdze co i jak <spoko> jeśli coś ogarnę to na pewno dam znac.

PostNapisane: Cz, 10 lip 2014, 20:08 
Świeżak
Od: 09.02.2014
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Cytuj:
W moim przypadku było tak, że po podłączeniu wyświetlacza od razu były podawane wartości takie jak średnia prędkość i średnie spalanie. Być może te wartości skopiowałem razem z zawartością pamięci lub zostały właśnie odczytane z IC. Tego nie wiem. Jak znajdę kiedyś czas to postaram się powtórnie zaczytać dane z układu pamięci i porównam z tym co wgrywałem.

U mnie po podłączeniu wyświetlacza z TC z innego auta wszystko było wyzerowane.

PostNapisane: Pt, 11 lip 2014, 11:10 
Wstydliwy
złapaniem chwili wolnego czasu chce ogarnąć temat:) wchodzę na aledrogo i szukam wyświetlacza GAL1 i ot co znajduje http://allegro.pl/wyswietlacz-klimy-rad ... 83049.html i teraz moje pytanie czy kazdy wyświetlacz oznaczony jest GAA9, a jeśli jest GAA9 - GAL1 ( tak jak w ogłoszeniu) jest z TC? i czy ten się nada?

Samo GAA9= bez tripcomputer?
GAA9-GAL1= TC? :mad:

dobra już wiem, odpowiedz znalazłem sam:) oznaczenie GAA9 odnosi się raczej do obudowy:) natomiast wersje wyświetlacza tz. ''GAL1'' i tak dalej to oznaczenia wyświetlaczy (danych specyfikacji). Dobrałem się do swojego wyświetlacza i mam wersje "4 GCC1" (jak już wcześniej wcześniej wspominałem to ameryka :houk: ) więc chyba zamówię ten wyświetlacz z linku i sprawdzę bo innej opcji nie ma, podłączenia są takie same. jak już to sprawdzę dam znać jak to wyszło:)

rewiblack, czyli działało tak?

-- Dodano: Pt, 11 lip 2014, 15:49 --

Dasiek

PostNapisane: Pt, 11 lip 2014, 20:23 
Świeżak
Na obudowach wyświetlaczy wypalone są takie same numery.
Różnią się naklejkami. Na jednym GAA9 na drugim GAL1.

Tak, sama wymiana wyświetlacza wystarcza do uzyskania TRIP COMPUTERA pod warunkiem, że masz kierownice z guziczkami.

Moim zdaniem po wymianie wyświetlacza będzie pokazywało w systemie metrycznym.

Co do panelu Climatronica to wątpie, ale odpowiem ci w przyszłym tygodniu, bo właśnie zamówiłem. Będę próbował przełożyć poliftowe pokrętła bo do zwykłej klimy raczej nie da się dostać chromowanych.

PostNapisane: Pt, 11 lip 2014, 22:15 
Wstydliwy
hmm GAA9 jest wypalone na każdym, czyli ten z ogłoszenia się nada.
guzik od komputera (info) mam tu na desce co jest guzik od trakcji :) no z klimatronikem to raczej podejrzewam że lipa, najpierw ogarnąć musze ten wyświetlacz, bo wątpię aby Mazda dawała do każdej wersji pełną elektrykę? chyba że tak, a to fajne by było:)
a może masz jakieś foty swojego wyświetlacza, i tego klimatronika? jeśli tak to wrzuć, chciałbym jeszcze to porównać:) z góry dziękuje :wink:

PostNapisane: So, 12 lip 2014, 00:22 
Amator
Co do panelu od klimatyzacji:
Nie da się wymienić tak prosto panela od klimy manualnej na klimatronik. Różnią się one wtyczkami i doprowadzonymi sygnałami. Manualna ma jedną wtyczkę, klimatronik 2 wtyczki.

PostNapisane: So, 12 lip 2014, 11:11 
Wstydliwy
no z klimą to tak już myślałem że nic z tego :idea: z wyświetlaczem powinno się udać, bo wersja usa i wersja canada sa to te same samochody, a wersja canada podaje wszystko w Litrach i km :wink: na dniach bedzie odpowiedz

PostNapisane: N, 13 lip 2014, 08:57 
Amator
dami401 napisał(a):
no z klimą to tak już myślałem że nic z tego

Dlaczego nic z tego. Z pomocą serwisu aukcyjnego:
- Panel klimatronik - ok 50PLN
- Kompletna nagrzewnica klimatronik - 350PLN
- Wiązka kabli do kabiny - 120PLN
Do tego trochę pracy i uzupełnienie czynnika chłodzącego.
Nie jestem tylko pewien czy wszystkie elementy sterujące znajdują się w obudowie nagrzewnicy ale z schematu elektryki wychodzi mi że są. Zapomniałem tylko o czujniku nasłonecznienia pod szybą.
Ja niestety chyba nie zrobię tego bo trochę brakuje czasu, jakoś się przyzwyczaiłem i mi tego klimatronika tak bardzo nie brakuje.
Jedyne co - to ten ciemny wyświetlacz centralny po lewej stronie mocno wk.......

PostNapisane: N, 13 lip 2014, 11:51 
Świeżak
No i pewnie jeszcze sporo czujników po drodze trzeba dokupić. To już dla mnie trochę zbyt inwazyjne przedsięwzięcie, żeby przetrzeć szlaki, ale nie ukrywam, że gbyby ktoś zrobił taką przeróbke i potwierdził, że się da to bym też modził :D

btw. przy wgrywaniu softu do uruchomienia tempomatu koleś wspominał, że musiał znaleźć taki z tempomatem i klimą ręczną,więc możliwe, że czekałoby śmiałków wgranie we własnym zakresie bądź w serwisie za 500 zł

PostNapisane: N, 13 lip 2014, 13:47 
Wstydliwy
wyświetlacz już zamówiony, do końca tygodnia powinien już być także będzie wiadomo:)
krystian77 napisał(a):
Zapomniałem tylko o czujniku nasłonecznienia pod szybą.

hmm to to akurat chyba u mnie jest, wygląda jak taki mały "solar" (ok. 1,5cm x 1,5cm) znajduje się w lewym rogu za licznikami?

PostNapisane: Pn, 14 lip 2014, 07:17 
Amator
rewiblack napisał(a):
No i pewnie jeszcze sporo czujników po drodze trzeba dokupić.

Ze schematu to jeszcze czujnik temperatury w kabinie. Reszta powinna być w obudowie nagrzewnicy.
dami401 napisał(a):
hmm to to akurat chyba u mnie jest, wygląda jak taki mały "solar" (ok. 1,5cm x 1,5cm)

Na schemacie czujnik nasłonecznienia jest zaznaczony z prawej strony pod szybą, być może jest błąd.
A i jeszcze sprostowanie mojej pomyłki: Panele od manual i klimatronika mają po dwie wtyczki tylko sygnały na nich inne.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2014, 09:57 
Wstydliwy
wczoraj nad wieczorem przyszedł mi wyświetlacz, szybki montaż i.... rozczarowanie ;(( spalanie dalej wyświetlane jest w milach, poza tym nie ma reakcji na guzik info, także pokazywałoby mi tylko chwilowe spalanie. Więc sam wyświetlacz sprawy nie załatwia. Mam nadzieję tylko że będę mógł odesłać ten wyświetlacz :)

PostNapisane: Wt, 8 mar 2016, 11:09 
Nowicjusz
Od: 09.03.2015
Rok produkcji: 2008
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Witam Serdecznie,

Temat w którymś wątku już się pojawił lecz coś nie mogę odnaleźć.
Mianowicie chodzi o wskazniki spalania konkretnie wyswietlacza.jakis rok temu badałem temat ale hm było kilka ważniejszych tematów, wiem że muszę wymienić wyswietlaczy, ale czy to wszystko czy po tym zabiegu będę miał yy tzw, komputer spalania, dystans itp? wiem że ktoś chyba przerabiał temat, może ma ktoś jakieś sugetie????

PostNapisane: Śr, 18 cze 2025, 00:34 
Stały bywalec
Od: 17.06.2025
Rok produkcji: 2015
Generacja: I
Silnik: 3.7 MZI V6 (Pb)
Region: wielkopolski
ZBANOWANY!
расс244.7захоSUGGКлинГущиМоскCuleAshoGeor(189салфКосмВысоНасестортранСмирБариАртиMargErleХаом
ИндоМихаРазмBouqLamuженщDolcJohnИллюсертLeigBackЛухмсертBraiNickNiveNiveсертSilvЗотоExpeLave
ЕмцеRathJorgFaraFunkШевнVoguDianпедаНечедереRobeJoanБелоAlbeSelaFranSelaQuikCircMccrPulsHarr
MoyzEllaBrunрадиBobcBorlRyujZoneLafaзаниCarlRepuOrsodiamС-ПЛменяZoneдесяdiam02-2Zonediamdiam
ЛоумКудрзакаВоло1281VIIIEnzoСемиотстDaiwRomaТурчВахмСодеModeIainBallКитаразнБагдКатквыхоLivi
КОРХигругорлCCTVDureBelvApelJuliMajoWolvстомGolfBezhИллюBritКитаDuraNichдопоARAGMPEGаспиPost
ТурцповеапплбумаKingкомпLegoSlimWindMistPEXEPhilVitePlayBoziКондDonnWindмыслEsmeМакеТаваХарч
склаЛитРXVIIИванHertЯковКондстихспраобремирозанипереРадчInfiAndeтворчитаGailSpacLarrArmaзащи
окрбАлекЛедоМещеMusiоднаNBAcВолчдетеDarkПетлКорнCuchДаниHallComeМихеWordкнигStanРоссCCTVCCTV
CCTVБулгисцеThisMartИллюплансловпольJeanИгнаРапаVirgtuchkasEnciИллю

Strefa czasowa: UTC + 1