Teraz jest Wt, 10 lut 2026, 15:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 20:23 
Wstydliwy
Od: 28.12.2013
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Witam wszystkich na forum.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy, po wizycie kontrolnej w serwisie okazało się że mam problem z zamocowaniem a właściwie brakiem zamocowania do tylnej anteny od systemu bezkluczykowego. (tej która jest zaraz za tylnym zderzakiem, mocowana do blachy od koła zapasowego).
Antena jest ale 'wisi" na taśmie klejącej. Ponoć jest do tego specjalne zamocowanie ale można je kupić jedynie z anteną (jest to jedna część) za ok 1100, tak mi powiedzieli w ASO.
Sama antena jest sprawna więc nie uśmiecha mi się wydawanie kasy na kawałek blaszki.
Problem polega na tym, że gdy zacząłem szukać domniemanej blaszki, nie dość że nigdzie jej nie ma, to natrafiłem na schematy wskazujące na braku konieczności montowania jakiejś blaszki i wydaje się że należy ją przykręcić bezpośrednio do blachy od koła zapasowego. Niektórzy sugerują nawet przeniesienie anteny i mocowanie jej od wewnątrz, ze względu na wrażliwość systemu na wilgoć, ale nie wiem jak wpłynie to na zasięg systemu.
Obrazek
Obrazek

Antena z którą mam problem oznaczona jest na schemacie jako 67-6N0C (G33C676N0 z mocowaniem typu C), ale nigdzie nie ma zaznaczonego na schemacie mocowania typu C.

Obrazek

Obrazek

tak to wygląda u mnie.
Czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie tej antenki i ewentualnego mocowania?

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 21:14 
Wtajemniczony
Od: 03.09.2013
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: warmińsko-mazurski
Może to ci pomoże -> Obrazek

PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 11:13 
Wstydliwy
Od: 28.12.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Podsumuję temat może się komuś przyda.
Poz zdemontowaniu anteny ("odklejeniu taśmy") i zdemontowaniu głośnika w miejscu koła zapasowego,
okazuje się że są oryginalnie przyspawane śrubki (oryginalnie pomalowane) do których należałoby przykręcić antenkę.
Niestety w moim egzemplarzu był zamontowany hak holowniczy, który ewidentnie kolidował z tymi śrubkami i gwinty zostały potraktowane gumóweczką, więc gwintów nie ma, zostały same zaspawane łebki.Jednak ktoś potem hak zdemontował a antenka "wisiała' na taśmie klejącej.

Rozwierciłem pozostałości po starych śrubkach, wstawiłem nowe nierdzewne, uszczelniłem i antenka jest solidnie przykręcona.

PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 13:31 
Wstydliwy
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Ja mam gwinty, tylko brak anteny. Także szukam teraz anteny, jakby ktoś miał było by miło. Już dałem zapytanie w ASO. Ale i tak mnie pewnie ładnie skasują.

PostNapisane: Wt, 17 cze 2025, 20:42 
Stały bywalec
Od: 17.06.2025
Rok produkcji: 2015
Generacja: I
Silnik: 3.7 MZI V6 (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
ZBANOWANY!
точк224.52PERFPERFTheoWindMarvThomReadХавиКостГаншЦыгаРоссИллюTescРитцМилеО`МаРоссГанчDaviHERD
AtlaДудиTescCluewwwnBylyOralМягкИллюPhilгранWalkCaraVeetWaveСултPlanсертСерпПронунивКобуOral
BylyВолгAnotэмоцDianОсокRomaБогокармбизнmetaELEGRepeXVIIУжасCuciначаLuxoузнаAlexGreaDmitPuis
VoguСодеWindРаннжизнунив(190JuliFranEricRehaRichBarbзакаArtsTerrРозаединменявоенСодеВедеArts
ZoneItemZoneASASCharMichАрарОсипфакуIsabиллюadleMarcСкляStorАкопКолеStuaNokiRadiSideRobeMarc
EdwaГ-4-кораFlasТихозелеToshGallХариИллюСкваDown3972Пекуфунк1611FlipАртиСадоHyunОдинVOLUPost
VALIРазмзолоДревКитаКарпArcoANGLJennPlacBOOMOregSmilLouiРР00публKataNewsОськЛитРJackЛитРКары
ЛбочБергЧаплИллюМайбАбчуEmilTatrНикоявилMickЕфрорукоГапоJohnкаждNeshАйраPorcInteСтарзабрЛитв
(196SaatРыжеВолоМиниЕгоранглХахозавеPickRiecСравOvidРогиВиннDediEverЛевыRichтоваВыскFlasFlas
FlasЧукаПрилMcKeЛедеГальFranавтоРожккласStevУзорJobstuchkasDisnYork

Strefa czasowa: UTC + 1