Teraz jest So, 24 sie 2019, 23:13

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 16 sty 2014, 17:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.11.2013
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Witam Panowie,
Nie mogę otworzyć klapy bagażnika w moim sedanie ani przyciskiem w klapie ani z kluczyka(zapasowy pilot też nie daje rady) :sad: Dodam, że Madzia ma 4 lata i wcześniej nigdy nie miałem problemu z otwieraniem bagażnika a tu dzisiaj zonk :(
Czytałem na forum, że niektórzy mieli problem z felernym(zalanym) przyciskiem w klapie ale otwieranie z pilota powinno działać a u mnie cisza.
Proszę napiszcie czy spotkał się ktoś z Was z tym problemem i czy istnieje inna możliwość otwarcia klapy bagażnika żeby dostać się do mechanizmu czy pozostaje tylko serwis w ASO lub użycie łoma? :wink:
Z góry dzięki za wszelką pomoc


Ostatnio edytowano Wt, 18 kwi 2017, 19:57 przez glowasiek, łącznie edytowano 2 razy
Poprawiono nazwę tematu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 03:04 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3248
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
To powinno Ci pomóc aby otworzyć awaryjnie tylną klapę w sedanie:

Obrazek Obrazek

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 03:06 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6363
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
<spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 15:57 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.11.2013
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Dzięki wielkie TOMASZ !
Pomogło to otworzyć oparcie kanapy a następnie mechaniczne otwarcie klapy bagażnika od wewnątrz.
Prawdopodobnie zepsuł się układ elektrycznego otwierania w zamku klapy :| Przycisk otwierania w klapie sprawny bo w zamku coś klika po naciśnięciu tego przycisku jednak mechanizm nie działa.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam


Ostatnio edytowano Pt, 17 sty 2014, 15:59 przez zielony110, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy zdjęć.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 18:22 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 11.07.2013
Posty: 300
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Panowie właśnie ładuje akumulator,odpiąłem klemy i nie mogę otworzyć przyciskiem bagażnika. To normalne ,czy coś jest nie tak?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 18:27 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 826
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Nie ma zasilania to i zamek nie działa, całkiem normalne

Tapnięte z S³


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 18:36 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 737
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Jeżeli potrzebujesz to musisz od środka otworzyć
Elektrownia nie działa zamek nie działa...

Tapatalk wydziergał...

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 gru 2014, 18:59 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 11.07.2013
Posty: 300
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Dzięki właśnie tak myślałem ,ale chciałem się upewnić. :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 mar 2016, 18:11 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 341
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Ktoś poratuje jak otworzyć awaryjnie tylną klapę w kombi? U mnie już na amen przycisk nie reaguje, a mam sporą paczkę do wyjęcia z bagażnika :/


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 mar 2016, 18:51 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 826
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Jak dobrze pamiętam, tam chyba w bagażniku nad zamkiem jest taka dźwigienka która trzeba wcisnąć, ona jest za taką klapką. Ja mam HB, więc na 100% nie sprawdzę.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 mar 2016, 19:26 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3248
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Proszę:

Obrazek

Obrazek

klepnięte z P8

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 mar 2016, 19:46 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 826
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Czyli wszystko się zgadza, w sumie nawet tak samo jak w hb


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 mar 2016, 20:01 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 341
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
dzięki :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 22 maja 2016, 19:36 
Wstydliwy
Offline
Od: 14.10.2013
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
mam problem taki - mazda 6 kombi 2010 rok.

po naciśnięciu przycisku słychać , że zamek działa

po próbie awaryjnego pociągnięcia dźwigni też słychać, że działa i dźwignia się rusza - nawet po naciśnięciu przycisku od klapy z zewnątrz dźwignia się rusza...

ale nie da się otworzyć bagażnika....

to co jeszcze mogło się zepsuć ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 kwi 2017, 18:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.04.2017
Posty: 1
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: śląski
Witam Wszystkich,
Potrzebuje pomocy z zablokowaną tylną klapą(foto pod linkiem). Próbowałem już manualnie otworzyć zamek zgodnie z instrukcją ale po ok 10mm natrafiam na opór. Paska od torby nie da się ruszyć, oczywiście.
https://drive.google.com/open?id=0B4D8cgJW3SKQb1lFUzU1RGpqWS1OM2JVbzdzbWVMUkJzOWN3


Ostatnio edytowano Wt, 18 kwi 2017, 19:59 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 22 mar 2018, 21:23 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 07.10.2013
Posty: 35
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: małopolski
..podepnę się...

Wymienial ktos juz sam przycisk? kupowaliscie oryginal czy uzywke?

U mnie w kombi, po dwoch nocach na mrozie (a na guziku juz dawno nie ma gumy..:( ), przycisk zadziała roznej liczbie nacisniec guzika...raz po 10...raz po 20....nie ma reguly. Moze to jakis problem ze "stykami"?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 22 mar 2018, 23:43 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1367
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Obstawiam, że wilgoć zaatakowała styki, podobnie jak to się ma w przyciskach od keyless'a w klamkach. Można próbować reanimować, czyścić ale raczej tylko wymiana da dobry, trwały efekt.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 8 kwi 2018, 16:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.10.2014
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: śląski
Witam

Mam wersję kombi i u mnie ten sam problem. Przycisk do wymiany. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak dostać się do przycisku? Plastiki udało mi się zdjąć i teraz zastanawiam się co dalej. Od wewnątrz są 3 śruby aby plastikowy element karoserii w którym jest przycisk oraz lampki od oświetlania tablicy można było zdjąć. Dwu żyłowy przewód przechodzi przez blachę do " wewnątrz " pod element karoserii poprzez plastikowy element który da się go "Wcisnąć" do środka. Pytanie czy przycisk trzeba wyciągnąć od zewnątrz czy trzeba odkręcać te śruby i od wewnątrz go wyjąć. Próbowałem go podważyć i są zatrzaski i nie wiem czy można to " siłowo " wyciągnąć ??

Może ktoś potwierdzić czy dobrze myślę i podpowiedzieć dalsze kroki ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 18 lis 2018, 19:44 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3248
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
I mnie dopadł problem z otwarciem klapy w moim hatchu. Elektrycznie zamek działa - słychać silniczek. Próba awaryjnego otwarcia klapy (od środka) bez rezultatu, cyngiel bez oporu można przesuwać. Jedyne wyjście to demontaż tapicerki. Po wyjęciu półki, odkręceniu wkręta przy uchwycie zamykania trzeba zdemontować plastiki wokół szyby i osłonę tylnej klapy. Trochę gimnastyki, ale się da to wszystko zdemontować bez zniszczeń. Następnie należy odpiąć wtyczki od zamka (czarną i białą) oraz odkręcić 4 śrubki kluczem 10mm. Klapę można otworzyć, ale zamek pozostaje na ryglu. Mając już dostęp do zamka należy w nim pogrzebać i odblokować ciągnąc (w kier. zewnętrznym) za czarny plastikowy czpień (nr 1 na foto), aż będzie charakterystyczy klik. Zamek uwolniony.

Obrazek

Przyczyna:

Uszkodzenie mechaniczne. Ułamał się języczek odblokowujący mechanizm zamka. Prawdopodobnie zmęczenie materiału.

Zamek do wymiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 4 kwi 2019, 09:54 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.04.2019
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: podkarpacki
Cz, 22 mar 2018, 21:23 feliz009 napisał(a):
..podepnę się...

Wymienial ktos juz sam przycisk? kupowaliscie oryginal czy uzywke?

U mnie w kombi, po dwoch nocach na mrozie (a na guziku juz dawno nie ma gumy..:( ), przycisk zadziała roznej liczbie nacisniec guzika...raz po 10...raz po 20....nie ma reguly. Moze to jakis problem ze "stykami"?


Witam,

Mam identyczny problem. Strach coś do bagażnika włożyć, bo nie mam pewności, że się otworzy następnym razem :) Pytanie jaki zamek kupić do mazdy 6 z 2009, combi, 2.0 benzyna? Znalazłem parę na allegro, ale nie wiem czy będą pasowały do mojego medelu. W zależności od aukcji są tam jakieś oznaczenia GH, HB, C6728 i nie mam pojęcia co one znaczą :)

Może ktoś doradzić czy któryś z poniższych zamków będzie pasował?

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7881637468

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7660610051

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6703978552

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7660578760

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7920097597

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7571237718


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 kwi 2019, 21:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.02.2019
Posty: 8
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
I mnie dzisiaj dopadł ten problem, kupilem ja w lutym od początku problem z keyless, bateria wymieniona zadziałało raz, teraz lipa i nawet klapy otworzyć nie mogę, reszta sie otwiera i zamyka.

-- Dodano: 18 kwietnia 2019, o 22:44 --

I mnie dzisiaj dopadł ten problem, kupilem ja w lutym od początku problem z keyless, bateria wymieniona zadziałało raz, teraz lipa i nawet klapy otworzyć nie mogę, reszta sie otwiera i zamyka.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.