Teraz jest Wt, 25 cze 2024, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 18 sty 2024, 20:50 
Świeżak
Offline
Od: 23.01.2023
Posty: 24
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: wielkopolski
U mnie też jest podobnie ale przy większych mrozach i dodatkowo przestaje działać nawiew i radio. Po paru albo kilkunastu sekundach radio i wentylatory wracają do normy a po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystkie kontrolki gasną. Też się głowię nad tym co to może być.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 12:54 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2021
Posty: 185
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
witam
potrzebuję pilnie pomocy
po piątkowej ulewie coś zostalo zalane w aucie
auto w sobote odpalilo od strzała ale pojawiły sie wszystkie kontrolki tzw choinka na desce,z początku wszystko niby działało tj swiatła ,wycieraczki ,kierunki,szyby centralny itd
po zgaszeniu juz nie odpaliło ,teraz odpala raz na 10,bo raz auto widzi kluczyki a raz nie kłodka od imobilajzera,ale nie ma wspomagania,i kierunków oczywiscie choinka jest nadal
po podłączeniu forscan ,wywala błedami chyba z 6 błedów z EATC i IC,dodatkowo że niektóre odczyty DTC nie można ukończyć,bo jest brak połączenia z CAN ,oczywiście błędów nie idzie wykasować
nie moge tu na szybko ogarnąć jakiegoś rozgarniętego elektryka
ktoś ma jakieś pomysły ?
wgl gdzie jest ta szyna can na której może coś nie stykać może nadal być tam woda/wilgoć ?


-- Dodano: 28 maja 2024, o 12:51 --

problem rozwiązałem dzisiaj sam bez elektryków innych takich:)
winny był sterownik gazowy to jego zalała woda ,po wysuszeniu go wrocilo auto do życia :)
on powodował że sterownik benzynowy głupiał
są ze sobą sprzężone

_________________
------------------------------------------------
Jak coś jest dobre...to jest dobre
:wink:
------------------------------------------------


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 17:03 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 170
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
U mnie niestety dzisiaj na postoju zaczęły mrugać kontrolki od poduszek powietrznych, DSC i kontroli trakcji. Czasem potrafi wskaźnik od baku i od obrotomierza spaść na 0. Ktoś miał taki przypadek? Silnik pracuje normalnie nawet jak obrotomierz pokazuje 0. Po chwili jest ok, tylko od poduszek mruga cały czas. Błędy to : U0073, U0100, U0155, U0001.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 18:52 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2021
Posty: 185
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
miałem niektóre te błędy
U0001 jest od CAN u mnie był komunikat ze szyna can jest wyłączona i jest pochodną błedu U0100 tez go miałem ten oznacza utratę łaczności z ECM/PCM
mi jak juz odpaliła to też obroty stały na 0 oraz u mnie wskaźnik temp na 0 + choinka na desce,a auto chodziło normalnie,ba nawet jak już sie zagrzał to i wentylatory tez normalnie chodziły,testowałem to u siebie

grzeb przy sterowniku ,może masz jakieś piny pośniedziałe,ale z lokalizowaniu go w naszych mazdach nie pomoge na razie sam go nie zlokalizowałem i widze na forum chyba za bardzo tez nikt nie wie,pytałem juz o to z rok albo dwa temu :))
kiedys go znajde jak znajde wiecej czasu :)) bo uwazam ze musze te styki i tak poczyscic pomimo ze auto wrocilo normalnie do zycia ,przejechałem nią dzisiaj ze 300km trasa i wszystko na razie ok,zeby nie zapeszyć .

_________________
------------------------------------------------
Jak coś jest dobre...to jest dobre
:wink:
------------------------------------------------


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 19:03 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 170
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
19lisu75 chodzi Ci o sterownik ECU? Ten co przed akumulatorem jest i wchodzą od góry do niego dwa przewody z dwiema wtyczkami?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 19:10 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2021
Posty: 185
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
tak to bedzie to,widocznie w disi jest cos inaczej skonstruowane ,u mnie przed akumulatorem jest filtr powietrza a za akumulatorem zaraz od strony kierownicy mam sterownik ale gazowy zamontowany troche ciulato ale tak instalator to zrobił
jesli o dobrych stronach mówimy :)
od przodu auta mam filtr za akumulatorem od strony szyby mam sterownik staga czyli gazowy

_________________
------------------------------------------------
Jak coś jest dobre...to jest dobre
:wink:
------------------------------------------------


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 19:13 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 170
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
To czyli nie będę mial problemu z lokalizowaniem jego. Odpinalem go dwa tygodnie temu bo wspornik do sciany grodziowej robiłem. Może tam wtyczki nie wpialem dokładnie. Jutro to sprawdzę


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 maja 2024, 19:16 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2021
Posty: 185
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
no nie są tam na pewno dwa przewody tylko dwie dość grube wiązki przewodów ,wiec tak to powinno byc to ,zapinane na takie wpięcia ,wiec tam pinow przy mozntażu spowrotem nie pogniesz nie uszkodzisz

-- Dodano: 28 maja 2024, o 19:16 --

potraktuj to kontakt sprajem ,poczekaj do wyschniecia ,moim zdaniem powinno u Ciebie pomóz

_________________
------------------------------------------------
Jak coś jest dobre...to jest dobre
:wink:
------------------------------------------------


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 maja 2024, 11:04 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 170
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Spsikanie dwóch głównych wtyczek co idą do ECU załatwiło sprawę. Mam taką nadzieję :) od wczoraj kontrolki nie mrugają.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 8 cze 2024, 05:44 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2021
Posty: 185
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
ziomecor72 zrób jeszcze jeden zabieg,mianowicie zdejmij całą osłone plastikową tą co jest ta klapka od bezpieczników w środku auta przy nogach kierowcy,pod nią jest sporo gniazd ,wtyczek i kabli,wypinaj po kolei każdą wtykę i złącze, zaaplikuj środek do konserwacji styków elektrycznych ,jak i do gniazda tak i do wtyczek ,nie żałuj środka w spraju,
u mnie problem powrócił i zacząłem grzebać w tych złączach ,auto od razu odpaliło bez żadnych błedów czy kontrolek na desce ,coś tam gdzieś nie stykało
ja po zrobieniu tego zabiegu mam nie to auto ,lepiej chodzi lepiej sie zbiera z dołu ,,tam jest ta cała magistrala ,miałeś problem z choinką na desce ale również widziałem w innym temacie że spalanie czy sonda ktoś tam sugerował i to w tym miejscu może być cała przyczyna problemu u Ciebie
zrób ten zabieg jak mówie a nie pożałujesz :) nic nie kosztuje a może dużo Ci pomóż .

nie ma co ukrywać ale połączenia /styki elektryczne w naszych mazdach nie są mocną stroną tych aut ;/

_________________
------------------------------------------------
Jak coś jest dobre...to jest dobre
:wink:
------------------------------------------------


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 8 cze 2024, 07:04 
Wtajemniczony
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 170
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
19lisu75wlasniet muszę kupić ten środek. Kontrolki już nie mrugają, ale mam problem z ogromnym spalaniem :/


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.