Teraz jest N, 19 sty 2020, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 11 lip 2019, 20:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.08.2016
Posty: 13
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: łódzki
Zrobiłem test jak pisałeś. Ze schematów bezpieczników z forum znalazłem, że bezpiecznik oznaczony jako P.WIND 30A jest zarówno w skrzynce w środku samochodu przy kierowcy jak i pod maską. Postanowiłem sprawdzić oba - po wyjęciu tego pod maską faktycznie napięcie zanikło zupełnie. Ani szyby ani lusterka się nie poruszały.
Natomiast jakież było moje zdziwienie gdy otworzyłem klapkę wewnątrz - w miejscu bezpiecznika 1 jest spora dziura - tu moje pytanie - czy on powinien tam być i czy jego ewentualny brak może teoretycznie powodować mój problem? Z tego co kojarzę, to bezpiecznik raczej zwiera obwody nie rozwiera, ale jego brak może oznaczać złączenie obwodu "na krótko" czy dobrze myślę?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 11 lip 2019, 21:29 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1525
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Interesuje Cię P.WIND 30A pod maską.
Czyli skoro napięcie zniknęło jest zasilane z dobrego źródła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 11 lip 2019, 21:45 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.08.2016
Posty: 13
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: łódzki
O super - dzięki za schematy. Teraz muszę spróbować jakoś je rozczytać i zrozumieć ;) Bo bez tego to nie będę wiedział gdzie i czego szukać i jak sprawdzać :P Niemniej widzę, że większe rozkręcanie się szykuje :P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 sie 2019, 16:15 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.06.2019
Posty: 13
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: lubuski
Czy ten moduł będzie pasował do mazdy 6 GH przedliftowej?

https://allegro.pl/oferta/modul-skladania-lusterek-toyota-avensis-t25-7759301192

czy koniecznie musi być ten moduł?

https://allegro.pl/oferta/modul-skladanie-lusterek-mazda-6-ii-7573856153

jedyna różnica wynikająca z opisu to że jeden składa lusterka od razu po zamknięciu auta z pilota, a drugi przy podwójnym wciśnięciu przycisku zamknij. Oba niby są "Sterownik przeznaczony dla samochodów posiadających elektrycznie składane lusterka ( z przycisku wewnątrz )"


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 sie 2019, 10:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Musi być ten drugi moduł dedykowany do Mazdy6-pozdrawiam!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 1 wrz 2019, 06:13 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.06.2019
Posty: 13
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: lubuski
Zamontowałem ten moduł z drugiego linku i lusterka składają się z pilota (podłączyłem dokładnie tak jak było opisane w instrukcji). Jednak nie wiem do końca czy wszystko działa tak jak powinno.
- składanie lusterek działa tylko jak przycisk od składania lusterek jest wyciśnięty - czy tak powinno być?
- przycisk na panelu drzwi normalnie umożliwia składanie i rozkładania lusterek - tak chyba powinno być?
- rozkładanie lusterek działa po włączeniu zapłonu - to jest oki,
- lusterka składają się od razu po zamknięciu auta (jedno przyciśniecie) czasem potrafią się po chwili rozłożyć natomiast jak nacisnę dwa razy zamykanie z pilota to się składają i wszystko jest oki - tylko czy one nie powinny się składać dopiero za drugim przyciśnięciem zamykania na pilocie?

Nie wiem czy nie jest to związane z tym, że rozkładałem i składałem lusterka bardzo szybko - między wyłączeniem zapłonu, a zamknięciem z pilota mijało max 30s. Nie wiem do końca, ale wydaje mi się, że jak włączyłem zapłon wyłączyłem i odczekałem chwilę to lusterka nie składały się po pierwszym przyciśnięciu tylko po dwukrotnym zamknięciu z pilota. Nie wiem czy nie jest to związane z podtrzymaniem zasilenia lusterek po wyłączeniu zapłonu (możliwość złożenia lusterek z przycisku po zgaszeniu auta)?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 wrz 2019, 08:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
kiu86 odezwij sie na pw do mnie wytłumaczę wszystko


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 3 wrz 2019, 04:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.06.2019
Posty: 13
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: lubuski
Wszystko działa jak należy. Kolega "skrzynia" objaśnił mi zasadę działania modułu wszystko pokryło się z tym jak działa moduł. Podhaczyłem wszystko zgodnie z instrukcją (kolory kabli się zgadzały). Teraz w końcu zawsze jadę z rozłożonymi lusterkami, a po zaparkowaniu zawsze są złożone.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 4 wrz 2019, 07:20 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Super kontakt z kolegą "kiu86", wszystko pięknie wyjaśnione - moduły cały czas są wykonywane więc zapraszam chętnych

pozdrawiam!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 lis 2019, 22:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 10.11.2019
Posty: 7
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Jako że jest to mój pierwszy wpis na forum to witam wszystkich :)
Jestem posiadaczem Mazdy 6 z 2009 roku która jest wyposażona w elektrycznie składane lusterka, niestety zamykane i otwierane z wewnątrz auta. Czy mógłbym jakoś zaprogramować zamykanie i otwieranie lusterek łącznie z centralnym zamkiem na pilocie? Szukałem trochę w internecie i nie mogłem znaleźć żadnej odpowiedzi. Jeżeli dodałem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie,
Pozdrawiam :)


Ostatnio edytowano N, 10 lis 2019, 22:11 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 10 lis 2019, 22:12 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1867
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Probl3matyczny, słabo szukałeś.
Przeniosłem Twój post do istniejącego tematu, zapraszam do lektury :)

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 11 lis 2019, 18:09 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1072
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
A działa to jak ktoś ma keyless ??

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 180.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 11 lis 2019, 21:15 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1867
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Z tego co się orientuję, to sygnał jest pobierany z centralki zamka, więc nie powinno być problemu z działem przy systemie keyless. Można też ustawić, żeby się uruchamiał po zapłonie to już na pewno będzie działać.

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lis 2019, 11:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Tak działa przy systemie keyless korzystając z sygnału zamka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lis 2019, 12:08 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1072
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Dzięki za odpowiedzi
A czemu trzeba naciskać dwa razy?? Nie mogło by to działać ze raz naciskasz, zamyka auto i składa lusterka?
A tak w ogóle, bezpieczne są takie moduły ??;)

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 180.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 lis 2019, 10:45 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Tak, bezpieczne. Mogę wykonać moduł do zamykanie za 1-wszym razem jak sobie życzysz-nie ma problemu dla mnie
pozdrawiam!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: toffler i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.