Teraz jest Cz, 27 sty 2022, 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 19 paź 2012, 17:06 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1750
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Użytkownicy sedana na pewno zauważyli bardzo słabe oświetlenie bagażnika. Wymiana żarówki (w3w) może skutkować przepaleniem się styków w zamku (? - poprawcie mnie na pw jak to się tam nazywało, to co sie przepalało). Problem można rozwiązać za pomocą taśmy led, najlepiej samoprzylepnej.

I. Sposób montażu jest dziecinnie prosty:
1. Wyciągnij klosz żarówki oświetlenia bagażnika. Klosz siedzi na zatrzaski. Delikatnie ściskamy go do wewnątrz i ciągniemy do siebie. Następnie wyciągamy żarówkę.

2. Wybierz sobie miejsce, gdzie chcesz przykleić dodatkowe źródło światła. Polecam górną ściankę bagażnika. Ja nakleiłem na przedniej ściance (za kanapą), ale zdecydowanie polecam górną ściankę.

3. Następnie, poprzez otwory w górnej ściance, prowadź przewód zasilający listwę led w okolice oryginalnego podświetlenia bagażnika. Nie ma potrzeby, aby cokolwiek rozbierać, trochę inwencji, kombinacji i kabelki można ładnie poprowadzić do miejsca oryginalnego podświetlenia. Jeżeli przewód będzie zbyt elastyczny, usztywnij go (ja użyłem w tym celu opaski zaciskowej "wkleiłem" opaskę zaciskową wzdłuż przewodu).
Obrazek

4. Jeżeli kabelek sięga już do oryginalnej kostki oświetlenia, zdemontuj wtyczkę/końcówke na przewodzie zasilającym taśmę led. Mają zostać tylko 2 kabelki zasilające. (+ , -) Jeden kabelek podłączamy do jednej nóżki, drugi do drugiej nóżki oryginalnej żarówki. Wsuń żarówkę z powrotem na swoje miejsce i sprawdź czy wraz z żarówką świeci się listwa. Jeżeli się nie świeci, to zamień miejscami kabelki. jeżeli dalej nie świeci, sprawdź czy przypadkiem kabelki się nie stykają (powodując spięcie).
Obrazek

5. Jak taśma świeci, to wsuń oryginalną żarówkę i upewnij się na 100% czy kabelki od tasmy led się nie będą stykać w przyszłości. Wszystko musi być tak zrobione, żeby się nie luzowało, bądź pewien że zrobiłeś to dokładnie. Następnie zakryjcie żarówkę kloszem.

6. Naklej taśmę led. Dlatego na początku napisałem, że dobrze jak taśma będzie samoprzylepna. Szkoda wiercić blach.

7. Jeżeli jakiś kabelek wisi, to ukryjcie go w górnej ściance wsuwając kabel za blachę.

II. Efekt końcowy wygląda następująco:
Obrazek
Jak widzicie powyżej, nakleiłem taśmę na ściance za kanapą, zdecydowanie polecam nakleić taśmę na górnej ściance bagażnika.

*[Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych relacja jest własnością intelektualną autora. Zabrania się kopiowania oraz umieszczania jej poza forum "http://www.mazda6forum.pl"]

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013, 20:09 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 20.01.2013
Posty: 315
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Kamil ma racje oswietlenie w sedanach to tak jak by go wogóle nie było.
Też postanowiłem poprzerabiać troszkę podłączyłem sie tak samo ja u kamila pod żarówke ale nie mam tak ładnie schowanego kabelka umnie on idzie na wierzchu.
wyglada to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013, 20:41 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5659
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Widzę, że wydech dołożyłeś i zmieniłeś żarówki na ledy.
Pokaż swoje auto w dziale nasze Mazdy.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013, 20:50 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1750
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
No no... pokaż chętnie popatrzymy. No i kalendarz można wygrać, jak założysz temat do końca stycznia ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013, 21:07 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1702
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
No pokaż, pokaż nie wstydz się:mrgreen:

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013, 21:21 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 20.01.2013
Posty: 315
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
nie którzy mogą mnie tu znać z tego drugiego forum jak np tomek który mi pomógł w dołożeniu drugiego tłumika. a kalendarz jak najbardziej ale też bym chciał na nim być.
a autko można zobaczyć tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=cxPh8IhmNyA


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 00:34 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 20.01.2013
Posty: 315
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Witam
Prawie po dwoch latach kozystania z dodatkpwego oswietlenia stwierdzam ze nadal slabo swieci, wiec dolorzylem kolejne i tp jest efekt
Obrazek
Nieobylo sie bez problemow a mianowicie wcisnolem se te gniazdko na zaroweczke i tak sie wkurzylem ze rozebralem cale tylnie podszybie
Obrazek
Obrazek
Ale efekt byl warty
ObrazekObrazek
A uzylem tych ledzikow.
Obrazek
Pozdrawiam wszystkich.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 09:18 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 752
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Czytałem opinie innych ze jak zamontowali dodatkowe oświetlenie to psuł się mikrostyk od otwierania bagażnika?czy u Ciebie taki problem wystąpił?

Wyskrobane przez Tapatalk

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 10:59 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 20.01.2013
Posty: 315
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Tez coś słyszałem o tym ale to był chyba problem w hetchbek
Bo zanim rozebrałem podszybie zrobiło mi sie niechcący zwarcie i bezpiecznik poszedł po wymianie wszystko działa normalnie.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 12:31 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 752
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
basyl napisał(a):
Tez coś słyszałem o tym ale to był chyba problem w hetchbek


A czym się różni sedan od hatchback w kwestii mikrostyku?
Pytanie również do innych którzy są wtajemniczeni w temat

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 20:28 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1426
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Jedyna różnica jaką mogę wymyślić, to w HB jest domykanie klapy, czego nie ma w sedanie. Czy mam to jakiś wpływ na mikrostyk, to chyba nikt nie wie. :idea:

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 20:57 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6648
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
A może za duże obciążenie jest dla tego mikrostyku z tym dodatkowym oświetleniem . Jeśli tak to założyć przekaźnik i po problemie :)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 22:32 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 752
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Millerek napisał(a):
A może za duże obciążenie jest dla tego mikrostyku z tym dodatkowym oświetleniem . Jeśli tak to założyć przekaźnik i po problemie :)

Chyba będę musiał wybrać się do Ciebie do EP i ogarniemy ten temat

Wyskrobane przez Tapatalk

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 22:52 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3304
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Millerek napisał(a):
A może za duże obciążenie jest dla tego mikrostyku z tym dodatkowym oświetleniem .

Wystarczy zamienić standardową żaróweczkę na led i potrafi paść mikrostyk. Tak było u mnie.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 gru 2014, 23:30 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6648
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Tomasz, Z pozoru że niby LED ale pobór prądu/obciążenie jest wyższe , tak to mam rozumieć?
Kamratek, zapraszam ;)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 gru 2014, 04:58 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 752
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
TOMASZ napisał(a):
Millerek napisał(a):
A może za duże obciążenie jest dla tego mikrostyku z tym dodatkowym oświetleniem .

Wystarczy zamienić standardową żaróweczkę na led i potrafi paść mikrostyk. Tak było u mnie.

Może chodzi o to ze jak wstawi się LEDa to zbyt duże napięcie idzie na mikrostyk bo mniejsze idzie na żaroweczkę. Tak troszkę na logikę?

Wyskrobane przez Tapatalk

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 15 gru 2014, 09:49 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2771
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
U mnie siedzi ledowa zarowka w hatchbacku od dluzszego czasu i mikrostyk si3 nie zjaral. Sam nie wiem od czego to zalezy.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 gru 2014, 10:58 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3304
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Millerek napisał(a):
Tomasz, Z pozoru że niby LED ale pobór prądu/obciążenie jest wyższe

Sam nie wiem i chyba nikt nie wie :wink: Chodzi mi o to, że nie istotne jest czy włożysz w miejsce standardowej żaróweczki, żarówkę led czy podłączysz całą taśmę led to zarówno w jednym i drugim przypadku mikrostyk może strzelić. I nikt nie potrafi tego wytłumaczyć :idea: Po wymianie mikroswitcha wszystko działa.
Ale są jak widać przypadki, że po włożeniu leda nic się złego nie dzieje.

Może nie zaśmiecajmy tego wątku, który dotyczy stylizacji w sedanie :) Ten będzie zdecydowanie lepszy: viewtopic.php?f=36&t=1642 :)

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 gru 2021, 18:54 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.02.2020
Posty: 105
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: małopolski
W swoim sedanie wymontowałem żarówkę w bagażniku a zamiast niej podłączyłem panel LED 3x6 i przykleiłem go tuż przed plastikową osłoną żarówki, bliżej tyłu pojazdu. Bagażnik jest teraz dobrze doświetlony jasną barwą światła i bez zaglądania pod sufit bagażnika wygląda jakby źródłem światła był plastikowy klosz :)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 gru 2021, 20:55 
Nowicjusz
Offline
Od: 20.05.2021
Posty: 60
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
piotrmocko, taki sam patent u siebie zamierzam wdrożyć :) panel już czeka, powiedz tylko czy lutowałeś się do oryginalnej wtyczki na żarówkę czy prosto do wiązki?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 gru 2021, 21:13 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.02.2020
Posty: 105
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: małopolski
Zrobiłem sobie wtyczkę. Uciąłem około 2-3 cm starego kabla dwu-żyłowego o grubości izolacji zbliżonej do wielkości trzonka normalnej żarówki. Z jednej strony podłączyłem panel LED a z drugiej zdjąłem kawałek izolacji i zagiąłem żyły na zewnątrz izolacji. Tak powstałą wtyczkę wcisnąłem do gniazda :)

Ale można spokojnie lutować do kabli w bagażniku. Zrobiłem wtyczkę bo na początku nie wiedziałem czyt ten panel się sprawdzi. W sumie nigdy go nie odpinałem od 5 lat. Można też kupić samą wtyczkę. Mam takie w LEDach które montowałem do oświetlenia kabiny.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.