Teraz jest N, 16 cze 2024, 01:05

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 17 sty 2018, 14:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: S
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Witam.
Przymierzam się do zakupu Mazdy 6 II 2008 2.0 benzyna + LPG
Niestety oferty, które przeglądam nie posiadają systemu BOSE.

Chciałbym się dowiedzieć czy taki zestaw z allegro idealnie pasuje do mazdy nie posiadającej fabrycznie takiego systemu.
Czy ktoś montował?
http://allegro.pl/mazda-6-ii-naglosnien ... 65188.html

jakieś wskazówki? sugestie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 sty 2018, 02:58 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 199
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Moim skromnym zdaniem za te pieniądze kupisz dużo lepszy używany sprzęt niż przereklamowane bose


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 sty 2018, 10:34 
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.04.2016
Posty: 237
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
brakuje głosika centralnego w tym zestawie. ten nad wyswietlaczem. Moim zdaniem jeśli radio wymienisz bo i tak musisz i zapodasz jakas stacje na adnroidzie to bose bardzo ładnie brzmi. Szczególnie że można się bawić equalizerem


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 sty 2018, 13:23 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 664
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Przecież w tym zestawie jest głośnik centralny, widać go na zdjęciu.
Brakuje mikrofonu (mało kto wie że takowy jest w tym systemie), który jest instalowany w lampce podsufitki oraz instalacji do wzmacniacza, do mikrofonu.
Oczywiście radio też należy wymienić na jednostkę z systemu bose.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sty 2018, 09:29 
Wtajemniczony
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 157
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
A ja myślałem, że mikrofon jest obok centralnego głośnika. W kratce nad nawiewami. Jeśli nie to co to jest w takim razie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sty 2018, 10:02 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 664
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
A tu mnie zaskoczyłeś. Nigdy nie musiałem nic robić z tym mikrofonem. Jego umiejscowienie określiłem na podstawie jakiś szkiców przedstawiających rozmieszczenie systemu bose.
W innych markach samochodów mikrofon jest w lampce, poniekąd umieszczanie mikrofonu obok głośnika mija się z celem.
Masz jakieś zdjęcie tego o czym piszesz ?

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sty 2018, 14:51 
Wtajemniczony
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 157
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Nie jestem pewien na 100%. Wydaję mi się że w miejscu gdzie są białe strzałki powinien być mikrofon. Te krateczki w podsufitce to zazwyczaj czujniki ultradźwiękowe od alarmu. Choć tak jak piszę mogę się mylić.
https://www.aukcjoner.pl/gallery/021542096-2.html#I2


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sty 2018, 23:22 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 664
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Prawdopodobnie w niedługim czasie będę miał okazję demontować radio w takim aucie z systemem bose to się temu dokładniej przyglądnę.

-- 30 stycznia 2018, o 23:22 --

A więc tak, rozbierałem dwa auta jedno z bose a drugie standard.
W obu przypadkach ten mikrofon ze zdjęcia tam był. Oba auta miały zestaw głośnomówiący. Przetestowałem zachowanie zestawu delikatnie szurając po kratce tego mikrofonu, ewidentnie było słychać to w telefonie.
W obu przypadkach to drugie miejsce w kratce, było wolne, niezależnie czy było to bose czy standard.

Reasumując mikrofon umiejscowiony w kratce nad wyświetlaczem jest od zestawu głośnomówiącego.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 30 maja 2018, 11:34 
Amator
Offline
Od: 12.05.2017
Posty: 94
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: łódzki
Panowie podpowiedzcie. Mam system bez BOSE ale wczoraj musiałem zdjąć tapicerkę drzwi z przodu i postanowiłem zobaczyć przy okazji na głośnik i się okazuje że jest zamontowany głośnik okrągły z etykietą BOSE. Czy to jest właściwy głośnik do mojej mazdy? Nie chcę spalić stacji multimedialnej zakupionej za oceanem :)
20180524_181018.jpg


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 30 maja 2018, 12:26 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 664
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Hmm możliwe, że ktoś coś wcześniej rzeźbił. Trzeba by było sprawdzić pozostałe głośniki najlepiej poprzez pomiar rezystancji poszczególnych głośników. Standardowe mają 4 ohm a bose 2 ohm.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 maja 2018, 15:09 
Wtajemniczony
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 157
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Sprawdzałeś czy nie masz wzmacniacza pod pasażerem?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 cze 2018, 05:10 
Amator
Offline
Od: 12.05.2017
Posty: 94
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: łódzki
Pod siedzeniem brak wzmacniacza.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 5 lip 2018, 06:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.04.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: podlaski
Witam, jestem posiadaczem Mazdy GH bez systemu Bose. Znajomy miał Anglika i rozebrał auto na części, oddał Mi ze swojej Mazdy system bose bez radia, ponieważ było zepsute. Chciałbym zapytać czy jest możliwość podłączenia tego systemu pod zwykłe radio, a jeśli jest to bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuje.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 6 lip 2018, 00:13 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 664
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Nie ma takiej opcji.
Do systemu bose musi być radio w wersji bose. W przeciwnym przypadku dźwięk będzie przesterowany czyli charczący i może ulec uszkodzeniu radio lub wzmacniacz.
Należy zakupić używane lub nowe radio w wersji bose lub naprawić to uszkodzone.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 24 sie 2019, 18:24 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.08.2019
Posty: 2
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Pozdrav!

Byłem szczęśliwym właścicielem Madzi 6 GH Exclusive+ do czasu, aż moja Pani... ją zabiła, i teraz jestem szczęśliwym właścicielem Comforta. Mam jeszcze zwłoki Excl+, właśnie dziś zamieniałem fotele (poduszki nie wywaliły, wszystko działa, aż brzęczy. silniczki znaczy) i... odkryłem piecyk Bose pod fotelem pasażera. Radio działa, więc może go przełożyć? Wiem, że temat już był, ale nie ma żadnych fotek bo się "przedawniły" na serwerach. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów dysponuje jakąś instrukcją? Namiary na jakiegoś zdolnego elektryka ze Śląska? Czy dać sobie spokój...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 24 sie 2019, 23:31 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 517
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Witam.
Poczytaj uważnie kolegę airbob nad twoim postem, nawet zamieścił telefon.
Pozdrawiam.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 sie 2019, 06:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.08.2019
Posty: 2
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Chyba nie całkiem precyzyjnie się wywnętrzyłem... Myślałem o przełożeniu CAŁEGO Bose do Comforta. Radio, piecyk, głośniki, mikrofon, kierownica (?)... Z tego co już wiem, w Comforcie brakuje części wiązki el. do piecyka. I stąd moje pytanie...


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.