Teraz jest Pn, 26 lut 2024, 06:06

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 22:05 
Świeżak
Offline
Od: 23.03.2016
Posty: 23
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
LPG: Tak
Witam,
w piątek zakupiłem mazdę 6 i wracając nią do domu (250km) zauważyłem, że dwa razy w trasie mi na sekundę/dwie zaświeciła się kontrolką ciśnienia w kołach. Zjechałem na stację, ciśnienie w normie. Teraz na święta jechałem trasę 500 km i zauważyłem, że się to powtarza. Co ciekawe, kontrolka mrugała (rzadko co prawda, ale się zdarzyło) na autostradzie na prostej drodze, jadąc równą prędkością , albo ze dwa razy przy hamowaniu podczas podjeżdżania na czerwone światło... Miałem odcinki, że jechałem po gorszej drodze, czy kostce i nic... wtedy nawet nie mrugnęło.

1) Jak myślicie, wina czujników? Czy opon?

2) Noszę się z zamiarem kupna nowych opon i nie wiem, kupować nowe czujniki? Przekładać te co mam?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 8 maja 2017, 23:03 
Świeżak
Offline
Od: 27.03.2017
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Jakbym czytał o sobie...u mnie dokładnie te same obiawy - jazda po A2, tempomat 150km/h i nagle zapala się kontrolka. To ja stacja i we wszystkich ciśnienie perfect...
Drugiego dnia jazda ok 90km/h po równej wojewódzkiej drodze - kontrolka zapalała się 2-3 razy na chwilę i gasła. I dodam że od tamtej pory (jakiś tydzień) bez żadnych wskazań, nawet na dziurach czy bruku.. wrrr

_________________
Jazda jazda....szara Mazda! :-P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 12:30 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Witam
ciagle swieci mi sie kontrolka od ciśnienia w oponach na blacie. Wykasowanie błędu nic nie daje bo po kilku/kilkunastu kilometrach pojawia się znowu. Ciśnienie jest ok w kołach. Opony nowe. Mechanicy mówią, że u mnie nie ma czujników więc nie ma jak tego dostroić. Problem pojawił się po tym jak miałem zapieczony, zablokowany tłoczek w PP kole i ono mi chamowało strasznie wrećz skakało i przy pod jednym ruszaniu pod órkę troche za dużo dałem gazu i zaświeciła się na achwilę ta kontrolka d przychamowaniu kół przy ruszaniu, żeby nie zrywało i zaraz się pojawiła ta kontrolka od ciśnienia. Mechanik wymienił obydwie tarcze i klocki z przodu bo ta prawa była aż fioletowa od temperatury (musiałem jakoś do domu dojechać:)) a zacisk zregenerował. Wszystko z chamulcami ok, ABS działa, ten system przy ruszaniu także, nic nie piszczy ani stuka tylko ta głupia kontrolka, jakieś pomysły?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 14:35 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2355
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
A czujniki masz, czy nie? może ten jeden uszkodziłeś ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 15:21 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Cytuj:
Mechanicy mówią, że u mnie nie ma czujników


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 16:08 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 618
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
K3NJI a mechanik zaufany ? Może się nie zna albo wykręcił czujniki ? Niestety znam takie sytuacje...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 16:38 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 09.12.2016
Posty: 151
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: pomorski
A jak wygladają zaworki w felgach (kolach)? Gumowe czy aluminiowe?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 19:39 
Amator
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 94
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
W GH nie zczytuje są czujniki , nie zmieniałeś ostatnio kół?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 sty 2020, 20:18 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
nie nie
eweidentnie to bylo po tym ruszaniu pod gorke


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 05:26 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 2307
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
30 stycznia 2020, o 12:30 K3NJI napisał(a):
ciagle swieci mi sie kontrolka od ciśnienia w oponach na blacie. Wykasowanie błędu nic nie daje


Będziesz tak łaskawy i podasz ten kod błędu? Czy będziemy tak sobie strzelać w nieskończoność?

Po drugie,
skoro nie ma czujników to kontrolka świeci i to nic dziwnego. Więc gdzie jest problem, bo już się pogubiłem... Coś pomieszałeś. Chyba.

Podaj ten kod błędu.

_________________
Honda Civic VI MA8 1.4 90KM -> Mazda 6 GH 2.5 170KM TOP -> Citroen C5 -> Honda Accord VII CL9 2.4 i-VTEC 190KM 5AT Executive


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 16:05 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
nie będę tak łaskawy bo nie mam żadnego kodu błędu
czytaj ze zrozumieniem
świeci się kontrolksa oznaczająca nieprawidłowe ciśnienie

kola i opony mam te same od 3ch lat, opony wielosezony
problem pojawil sie z innego powodu i wystepuje od kilku mesiecy dopiero


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 20:38 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 618
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
A komputer podpisałeś w ogóle ? Bo mówisz, że kasowanie błędu nie pomaga a tutaj, że nie ma błędu.. Skoro wcześniej nie było problemu a teraz jest to znaczy, że po drodze coś się stało. Pytanie też jakim komputerem sprawdzane błędy ? Może ktoś zamontował jakieś emulatory ciśnienia by nie świeciło i się zdupiły ?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 31 sty 2020, 22:30 
Świeżak
Offline
Od: 21.01.2017
Posty: 29
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Bylem u mechanika na zmiane oleju to poprosilem, zeby zerknal wiec wykasowal, pomoglo ale wrocilo po kilkunastu kilometrach
Nie wiem jaki kod i jaki komp bo nie bylo mnie przy tym

Cytuj:
Może ktoś zamontował jakieś emulatory ciśnienia by nie świeciło i się zdupiły ?

reki uciac nie dam, auto kupilem od znajomego z pracy wiec on na pewno by mnie nie oszukal, ew poprzedni wlasciciel, nie wiadomo ona byla sprowadzona z Wloch z uszkodzona klapa z tylu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 1 lut 2020, 00:59 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6811
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
A Twój bolid ma w ogóle TMPS?
Gumowe wentyle, to brak czujników.
Jak do tej chwili nie świeciła się kontrolka od TMPS, mimo gumowych wentylkow, to wszystko gra, czyli nie masz TMPS.
Żadnego guzika/klawisza nie ma w GH od TMPS.

Skąd/dlaczego zaświeciła się kontrolka od niskiego ciśnienia kół?
Przypadek?, albo jest coś co zgłupiało, albo faktycznie coś na łączach komunikacyjnych zawodzi

Albo, jeśli organoleptyczne z zewnątrz nie ma czujników, patrząc na gumowe wentyle, to może czujniki są przyklejone do obręczy wewnątrz na stałe...


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 2 lut 2020, 18:30 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 618
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
K3NJI To pierw jedz niech Ci sprawdzą i powiedzą jaki kod błędu... Tak to wszyscy Ci możemy wróżyć podczas gdy nie jest zrobiona nawet podstawowa diagnostyka.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 lis 2023, 06:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.04.2023
Posty: 2
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: lubelski
Witam, po zmianie kół na okres zimowy wyskoczyła mi kontrolka od ciśnienia w oponach. Miał ktoś z czym takim do czynienia?.
Może można to jakoś zresetować?.


Ostatnio edytowano Śr, 22 lis 2023, 20:15 przez basyl, łącznie edytowano 1 raz
Przeniesiono do właściwego tematu. Proszę zapoznać się z regulaminem i korzystać z funkcji szukam. Zapoznaj się z tym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 lis 2023, 21:06 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2355
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
A masz czujniki w kołach, czy tylko zwykłe wentyle ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 23 lis 2023, 18:12 
Amator
Offline
Od: 11.01.2020
Posty: 95
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Szosti84 A ciśnienie w kołach sprawdziłeś?

_________________
Była M6 GG 2.0 147 KM '05
Jest M6 GH 2.0 DISI 155 KM '10


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 sty 2024, 11:00 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 04.01.2024
Posty: 3
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: S
Region: wielkopolski
Jeśli nie posiadasz, to zakup czujniki ciśnienia w oponach np. na allegro :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.