Teraz jest N, 16 cze 2024, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 20 paź 2021, 18:48 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Możesz pokazać co tam zostało?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 20 paź 2021, 20:22 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.01.2021
Posty: 37
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Kod błędu: P1536- obwód świateł stop , ale nie widzę nieprawidłowości w działaniu świateł stop.
Ponawiam pytanie ,czy kontrolka ciśnienia TPMS zapala się chwilowo po włączeniu zapłonu.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 21 paź 2021, 06:28 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6793
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Czy pojawia się kontrolka TMPS na zapłonie to tego nie pamiętam, musisz poczekać na wypowiedź kolegów.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 21 paź 2021, 08:25 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2380
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
20 października 2021, o 21:22 bico napisał(a):
czy kontrolka ciśnienia TPMS zapala się chwilowo po włączeniu zapłonu.

Tak.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 lis 2021, 01:51 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.01.2021
Posty: 37
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Tak mi się zdawało. Może wiecie gdzie jest przesyłany sygnał z czujników tpms, na jaki moduł.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 lis 2021, 22:07 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 171
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
bicoTak, zapala się. U mnie czasami pojawia się samo z siebie podczas jazdy ostrzeżenie TPMS i po chwili znika, ale ten problem jest bardzo sporadyczny i nie wiadomo, jaki jest jego powód - ciśnienie jest w normie oraz czujniki są nowe.

_________________
Jeśli dbasz o Auto, Ono będzie dbać o Ciebie. Pamiętaj, że za każdym razem gdy do Niego wsiadasz, powierzasz Mu Swoje ŻYCIE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 13 lis 2021, 01:26 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.01.2021
Posty: 37
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Dziękuję za potwierdzenie, więc już wiadomo, że kontrolka zapala się przy rozruchu. Teraz potrzebuję informacji jaki moduł odbiera sygnał z czujników tpms. Ja podejrzewam BCM ,moduł komfortu. Co o tym sądzicie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 lis 2021, 18:22 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 171
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
bicoSzukałem już tego, aby dorobić sobie informacje o konkretnym ciśnieniu, ale niestety bez skutku. Jeżeli u Ciebie TPMS wogóle nie działa, to ja bym na Twoim miejscu zainwestował w zestaw zewnętrzny z konkretnymi informacjami o kołach.
Jeśli masz radio z androidem, to polecam zestawik, który sparujesz sobie z radjem. Alternatywnie po prostu zestaw z ekranem i informacją dla poszczególnych kół. Ja bym się nie bawił na siłę w fabryczne, bo same czujniki są kosztowne, a tak masz większe pole do manewru. Zawsze możesz zastosować zestaw nakręcany na wentyle i łatwo go przekładać przy zmianie kół.

_________________
Jeśli dbasz o Auto, Ono będzie dbać o Ciebie. Pamiętaj, że za każdym razem gdy do Niego wsiadasz, powierzasz Mu Swoje ŻYCIE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 15 gru 2021, 11:50 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.01.2021
Posty: 37
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Witam, jestem na dobrej drodze, aby rozkminić wyłączanie TPMS w GH. Potrzebuje tylko eeprom z licznika z mazdy przed liftem najlepiej 2.0 benzyna oczywiście z aktywnym TPMS.
Ewentualnie mogę sam sczytać za zgodą dawcy ,zajmie to około 5 min.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 gru 2021, 13:09 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 171
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
bico ja mam przedlifta benzyne 2.0 z aktywnym TPMS, ale widzę tu maleńki problem - mieszkam w DE. Mam moduł EML327 więc jak bym dostał instrukcje, jak to ogarnąć, to podeślę plik.

_________________
Jeśli dbasz o Auto, Ono będzie dbać o Ciebie. Pamiętaj, że za każdym razem gdy do Niego wsiadasz, powierzasz Mu Swoje ŻYCIE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 15 lut 2022, 22:43 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.01.2021
Posty: 37
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: mazowiecki
stingear, dzięki za chęć pomocy, ale ta odległość to duży problem. EML327 nie wiem czy nadaje się do odczytu eepromu. Ja robię to inaczej.
Na tą chwilę naprawiłem u siebie TPMS i wiem, że zmianą w eepromie można go wyłączyć. Obecnie mam dwie wersje z aktywnim i wyłączonym
TPMS.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 18 lut 2022, 22:03 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 171
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
bico nie ma problemu.
To fajnie, że udało Ci się to wyłączyć. Byłbyś skory podzielić się informacją, jak to ogarnąć? Widziałbym w tym sens w taki sposób, że u mnie sporadycznie pojawia się błąd TPMS. A byłbym skłonny zainwestować w zakup niezależnego systemu z podaniem dokładnego ciśnienia w poszczególnych oponach, a to w chwili obecnej gryzie się z fabrycznym modułem. A takie coś otwierałoby furtkę do całkiem sensownej modyfikacji.

_________________
Jeśli dbasz o Auto, Ono będzie dbać o Ciebie. Pamiętaj, że za każdym razem gdy do Niego wsiadasz, powierzasz Mu Swoje ŻYCIE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 maja 2022, 06:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.05.2022
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam, mialem uszkodzone 2 czujniki cisnienia w oponach, przy wymianie opon postanowilem juz wymienic wszystkie 4.
Po zresetowaniu bledow kontrolka znika na 10-15minut, po czym znowu sie pojawia.
Nie posiadam przycisku tmps ani set w kokpicie, pojawia sie wiec pytanie czy potrzebuje sie jakos konkretnie zaprogramowac
czy jest mozliwosc ze zalozylem zle?
Kupilem jakies uniwersalne o zakresie czestotliwosci 433mhz.



Mazda 6 gh 2008 hatchback 2.5


Ostatnio edytowano Pt, 20 maja 2022, 06:48 przez maciekelga, łącznie edytowano 2 razy
Połączono z istniejącym tematem. Następnym razem użyj "szukaj" zanim utworzysz temat.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 maja 2022, 07:51 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2380
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Za pomocą on/off zapłonu, sekwencja jest w instrukcji i gdzieś na forum.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 7 cze 2022, 17:25 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 171
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Ja kupiłem dedykowane, nie uniwersalne. Auto od razu załapało, nie trzeba było nic programować.

_________________
Jeśli dbasz o Auto, Ono będzie dbać o Ciebie. Pamiętaj, że za każdym razem gdy do Niego wsiadasz, powierzasz Mu Swoje ŻYCIE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 22 gru 2022, 09:21 
Świeżak
Offline
Od: 31.01.2022
Posty: 22
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Siemka a możesz podesłać link do tych czujników albo podać model. chciałbym do nowych felg z letnimi gumami założyć zaworki z czujnikami jak mam przy zimówkach. I teraz pytanie czy ktoś wie jak sprawdzić częstotliwość z jaką pracują oryginalne czujniki?


Ostatnio edytowano Cz, 22 gru 2022, 09:21 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 5 sty 2023, 11:20 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 31.01.2019
Posty: 35
Rok produkcji: 2019
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Wersje europejskie używają 433 Mhz, USA 315 Mhz. Nie jestem na 100% pewien, ale powinno to być opisane na obudowie sensora.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 maja 2023, 16:44 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 09.02.2022
Posty: 25
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Cześć. Potrzebuję porady. Mam uszkodzony zawór w czujniku ciśnienia TPMS. Sam czujnik jest ok bo po dopompowaniu kontrolka gaśnie i dopóki nie zejdzie powietrze jest ok. Powietrze ucieka wkładką zaworową która się rozszczelniła. Jaki zestaw będzie odpowiedni i czy jest bez zdejmowania opony sprawdzić jaki typ zaworu jest potrzebny zgodny z czujnikiem?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 maja 2023, 21:39 
Stały bywalec
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 532
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Na 99% jest taki chyba że masz nieoryginalne czujniki. https://allegro.pl/oferta/zawor-czujnik ... 7371533078


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 maja 2023, 07:07 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 09.02.2022
Posty: 25
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
beny Dzieki za info <spoko> . Dzisiaj zrzucę dla pewności oponę i sprawdzę dodatkowo.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 sie 2023, 08:32 
Amator
Offline
Od: 15.08.2021
Posty: 72
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
A w moim aucie czujniki pracują jak trzeba. Chyba nie ma w nich baterii bo po tylu latach powinny się rozładować.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 sie 2023, 21:27 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 2545
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Musza być baterie inaczej jak by nadawały sygnał do auta o niskim ciśnieniu, mailem ?? :lol: Może nie działa ci system albo kupiłeś autko używane i ktoś wyprogramowal :/ . Dla pewności spuść powietrze tak do 1.7 bara i zobaczymy czy się kontrolka zapali.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 207.000 km Egr off.
Dodatki:
Paliwo: diesel kleen, Archoil AR6900-D Max
Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 9 lis 2023, 21:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.10.2023
Posty: 3
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: małopolski
Dla potomnych, zastanawiających się jakie czujniki kupić ;)

Posiadam od niedawna M6 2008r 2,5L benzyna, kombi, zwykłe wentylki, koła 18", świecąca kontrolka ciśnienia na desce.
Postanowiłem zrobić z tym porządek, przewertowałem cały wątek.
Wybór padł na:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisni ... 4372102951
Sprzedający: "oponywarszawa".
Potwierdzono mi, że na pewno będą działać i się zsynchronizują.
Kupiłem, przyszły ekspresowo.
Założono bez problemu do felg wraz z nowymi, genialnymi jak na swoje właściwości w stosunku do ceny, oponami wielosezonowymi Goodride Z-401 (polecam, mam na innym pojeździe od dawna).
Po adaptacji poprzez 3-krotne przekręcenie stacyjki, po ruszeniu w trasę i przejechaniu kilku km kontrolka zgasła.
Wrzucam też real-foto.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 lis 2023, 22:58 
Stały bywalec
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 532
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Adaptacja poprzez 3krotne przekręcenie stacyjki, gdzieś Ty to wyczytał bo pierwsze słyszę :D


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 11 lis 2023, 09:06 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2380
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
W instrukcji obsługi.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 11 lis 2023, 20:35 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 26.05.2021
Posty: 117
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Gdy zakładałem u siebie odbyło się to bez trzykrotnego włączania zapłonu. Po przejechaniu około 3-4 km. kontrolka zgasła.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 lis 2023, 14:21 
Amator
Offline
Od: 11.01.2020
Posty: 100
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Też nie włączałem trzykrotnie zapłonu. Po uruchomieniu silnika wszystkie kontrolki zgasły. Po przejechaniu około 20 km pojawił się sygnał dźwiękowy oraz kontrolka zapaliła się na kilka sekund i zgasła.

Pozdrawiam.

_________________
Była M6 GG 2.0 147 KM '05
Jest M6 GH 2.0 DISI 155 KM '10


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 lis 2023, 18:58 
Stały bywalec
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 532
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
11 listopada 2023, o 09:06 chmooreck napisał(a):
W instrukcji obsługi.
no to instrukcja kłamie, zasze wyjeżdżałem od wulkanizatora czyli jedno przekręcenie stacyjki i kontrolka gasła :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 lis 2023, 20:14 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 2380
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
A ile razy w życiu zakładałeś nowe czujniki ?
Z tego co pamiętam po założeniu nowego kompletu musiałem przeprowadzić taka procedurę, przy czym stare tez pamiętał (czyli po ponownej zmianie na poprzednie koła było ok). Ale to było dawno temu i mogę już dokładnie nie pamiętać ;-)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 lis 2023, 22:36 
Stały bywalec
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 532
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Spoko, ja akurat 2 komplety z innych samochodów zakładałem i zawsze samo łapało dlatego się zdziwiłem z tą stacyjka.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.