Teraz jest Wt, 14 lip 2020, 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Cz, 28 lis 2019, 16:17 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Tak się wbije w temat, a testował ktoś te czujniki z aliexpres 4szt za 30€ czy działają ? Sprzedawca twierdzi, że będą działać.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 lis 2019, 18:19 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Wow 4 w cenie 1 go :). Ciekawe jak z jakością ....

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 29 lis 2019, 05:32 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Lucasbadboy Dlatego właśnie pytam czy ktoś miał z tym do czynienia :) mi akurat do zimówek brakuje czujników i przez przypadek wskoczyło mi to, teraz myślę czy nie kupić i spróbować :) 30€ nie majątek pytanie czy zadziałają oraz ile czasu będą działać.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 11 gru 2019, 09:19 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Panowie a taki czujnik podszedł by?? Znalazłem na ebayu, ponoć pasuje do Opla meriva koszt 45e za 4 szt ;).

Obrazek

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 05:54 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Lucasbadboy Musisz poczytać na jakich częstotliwościach nadaje ale nie wydaje mi się by były takie same


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 08:12 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 135
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: łódzki
Na fotce widać, że 433Mhz jak oryginały ale jak będzie kto wie.

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 08:46 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 18.11.2019
Posty: 7
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zachodniopomorski
28 listopada 2019, o 09:28 Blady napisał(a):
Nie wiem jak jest z tym "wstępnym programowaniem" - moje wulkanizator zaprogramował podając odpowiednio Markę, model i rok produkcji auta. Robił to przy mnie, niejako chwaląc się przy okazji swoim nowym testerem/programatorem za 2 czy 3 tysiaki ;) Nie musiałem niczego ustawiać w samochodzie, czujniki były zaprogramowane na stole warsztatowym. Do dzisiejszego dnia działają, tzn kontrolka się nie świeci a też mam GH przed liftem.

Po mojemu coś raczej nie zostało zaprogramowane tak jak trzeba. Ewentualnie sprzedający "wstępnie zaprogramował" je na Forda a nie Mazdę i stąd kłopot. Podjedź do kogoś kto ma programator i to powinno załatwić sprawę.


Witam, problem rozwiązany i nie była to wina czujników ani niezaprogramowania ich na forda czy mazdę. Otóż mazda miała jakiś problem ze sparowaniem ich za pierwszym razem i nic nie dało efektu. Pomogło odłączenie akumulatora na noc, a po ponownym podłączeniu procedura:
1. Włączyć zapłon na kilka/kilkanaście sekund po czym stacyjka na off i przerwa na ok. 15/20min.(kluczyk caly czas w stacyjce)
2. Po tym czasie odpalić auto i przejechać kilka kilometrów (nie gasić auta po odpaleniu do momentu aż zgaśnie kontrolka) mi zgasła po ok. 2km.
To wszystko, wszystko działa :')
I potwierdzam, że czujniki od forda (np. te https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-m ... 7378060012) działają bez problemu. Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 12:01 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
No właśnie na czujniki pisze 433Mhz wiec teoretycznie powinny być ok. Nie chciał być kupić i się okaże że nie działają:). Wiecie jak to wychodzi z tymi oszczędności :wink: .

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 12:09 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1995
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Raczej nikt przed Tobą nie sprawdzał. Ktoś musi być pionierem :-P

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 12:33 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Robimy losowanie ?? <spoko>

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 14:05 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1995
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Ja już mam 2 komplety... ;-)

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 gru 2019, 15:17 
Wtajemniczony
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 230
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Na drugim forum kolega sprawdzał i 433 działają ma 2szt od Forda i 2 od landrovera a nawet jeden od Peugeota Podlinkował bym ale chyba nie wolno?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 9 sty 2020, 17:53 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Witam
Doszły czujniki dzisiaj <spoko> . Wyglądają porządnie. Do tego będzie można wymienić baterie, bo nie są zalane sylikonem jakimś, tylko jest przyklejona osłona :). Koszt 80e z wysyłka z Niemiec.
Oto one:

Obrazek

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 11 sty 2020, 11:27 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Lucasbadboy Sprawdzałeś już czy działają ? :) Możesz podać stronę gdzie zamawiałeś ?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 11 sty 2020, 12:42 
Nowicjusz
Offline
Od: 09.09.2014
Posty: 55
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
na eBay sa rozne, wszystko od chinczyka
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR1.TRC0.A0.H1.Xreifendrucksensor+mazda+6.TRS0&_nkw=reifendrucksensor+mazda+6&_sacat=0

i takie jeszcze
https://www.ebay.de/itm/4x-RDKS-TPMS-Reifendrucksensoren-Metallventil-fur-Mazda-DE-DH-DL-DJ-DY-BL-BM-BN/401947954694?hash=item5d95f70e06:g:FY4AAOSwKKZdt7BC


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 11 sty 2020, 18:33 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Hmm skoro wszystko od Chińczyków to przypominam swój post
28 listopada 2019, o 16:17 Burman napisał(a):
Tak się wbije w temat, a testował ktoś te czujniki z aliexpres 4szt za 30€ czy działają ? Sprzedawca twierdzi, że będą działać.


Zamówię je jednak na próbę w przyszłym miesiącu i może do następnej zimy zamontuje :D


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 11 sty 2020, 19:33 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 3634828866
Ale te moje to nie chińszczyzna. Jeszcze nie próbowałem, muszę kupić opony i założyć wszystko na felgi :).
Pozdro

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 mar 2020, 15:56 
Świeżak
Offline
Od: 17.02.2018
Posty: 22
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Witam
Czyli w końcu zaworki do tpms-4 czy tpms-14 ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2020, 11:22 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Active+
Region: warmińsko-mazurski
Do zeszłego tygodnia żyłem sobie w słodkiej niewiedzy i pomykałem na czterech kółkach z oryginalnymi czujnikami TPMS. Jako, że posiadałem dodatkowo 4 czujniki z zimówek to bez większego zająknięcia wymieniłem pierwszy, który się rozleciał przy dużej prędkości jakiś rok temu, potem drugi na początku tego roku i trzeci w zeszłym tygodniu - wszystkie w podobnych okolicznościach. Dwa razy myślałem, że mam pecha ale za trzecim razem doczytałem na forum, że te cholerne aluminiowe tulejki są do niczego.
Nie chcę się bawić w jakieś zestawy naprawcze bo czujniki mają już swoje lata więc czas na nowe. Upatrzyłem sobie Mobiletron - More Sensor Combi TX-C001 oczywiście na 433MHz, np. z tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-opon-tpms-mazda-3-5-6-cx-5-cx-7-8723569207

Obrazek

Czy ktoś już używa takie czujniki? Mam fotki starych czujników z ID, za pomocą których można podobno sklonować urządzenia więc wchodzi w rachubę wymiana bez zabaw z programatorem w serwisie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2020, 13:15 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Wyglądają na Ok. W tej cenie 125zl za jeden, kupisz oryginalne bez ryzyka ze nie będą pasować.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2020, 14:32 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Active+
Region: warmińsko-mazurski
Te oryginalne to robił Siemens VOD? To są te poprawione wersje?:
https://deler.pl/p/czujnik-cisnienia-w-oponach-vdo-a2c1132410180

Na moich kółkach były właśnie VOD tylko nieco inne oznaczenie:
SIEMENS VDO 433MHz PA6.6 GF30 07262 GS1D 37140 S120123010A


Ostatnio edytowano Wt, 21 kwi 2020, 21:19 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2020, 14:44 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Tak dokładnie Simens VOD :wink: po jakimś czasie wypuścili poprawiony zestaw naprawczy. Wiec, myśle Ze wszystkie nowe czujniki po takim dluuugim czasie są poprawione :wink:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2020, 14:58 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Active+
Region: warmińsko-mazurski
Dzięki za szybką odpowiedź. Poszukam oryginałów w dobrej cenie i będę jeździł spokojniej. <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 7 maja 2020, 01:16 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.12.2019
Posty: 5
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: łódzki
Dla potomności może komuś się przyda. Kupiłem czujniki tu https://pl.aliexpress.com/item/33028000 ... 5c0fZGUIiV. Ponieważ koszt 4 sztuk wraz z przesyłką wyszedł poniżej 150 zł zdecydowałem się od razu kupić komplet nowych. Kontrolka TPMS w mojej maździe, paliła się od momentu jej zakupu (czyli 6 miesięcy) a koszty sprawdzenia który z czujników nie działa, u większości fachowców wynosi co najmniej tyle co cena nowego (za które ja kupiłem), zdecydowałem się u znajomego gumiarza wymienić wszystkie. Wymiana odbyła się wczoraj, oczywiście bez użycia jakiś specjalistycznych kluczy dynamometrycznych do dokręcania czujnika i czy innych specjalistycznych narzędzi (bo gumiarz ich po prostu nie miał). Po zamontowaniu kół z nowymi czujnikami przeprowadziłem "synchronizację" ich z samochodem zgodnie instrukcją i o dziwo po przejechaniu może 2-3 km kontrolka zgasła.
Przy takiej cenie za czujnik, chyba nawet nie warto rzeźbić w starych czujnikach usiłując wymienić baterię tylko od razu kupić kolejny komplet - u mnie tym razem do kół na zimę.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 7 maja 2020, 08:45 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1383
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Nie No masz racje nie ma co rzeźbić. Ale ja się boje chińszczyzny :-P. Tym bardziej ze czujniki wymieniamy raz na 6-8 lat. W moim przypadku oryginalne czujniki maja 10 lat i dalej działają. Widocznie, jak ktoś ma 2 komplety kół, zużywają się dużo wolniej <spoko>

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 182.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2020, 15:22 
Świeżak
Offline
Od: 04.11.2019
Posty: 31
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
Podłącze się.
Jak kupiłem swoją mazdę czujnik się nie świecił, zaświecił się dopiero po kilku dniach obcowania z mazdą dodam, że kół nie tykałem, ale co ciekawe kontrolka świeci się cały czas ale jak byłem u wulkanizatora zmienić opony w moich 16 felgach na zimowe (felgi z oponami mam na sprzedaż jeśli ktoś chętny) okazało się, że nię ma czujników. Wulkanizator powiedział, że mogą być w piaście lub zwrotnicy (podobno niektóre auta tak mają). Moje pytanie brzmi gdzie one są i jak wyglądają chciałbym je naprawic/wymienić. Mazda 6 GH 2012 rok kombi manual 180 koni 2.2 diesel.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2020, 17:40 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1995
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Gh ma czujniki w kołach

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2020, 18:46 
Świeżak
Offline
Od: 04.11.2019
Posty: 31
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
A ja wam mówię że czujników fizycznie tam nie ma a kontrolka ciśnienia opon się nie świeciła a teraz świeci, nie wymyśliłem sobie tego.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2020, 18:53 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1995
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
To może woziłeś letnie z czujnikami w bagażniku ? ;-)

Brak czujników może zauważyć z opóźnieniem.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2020, 18:56 
Świeżak
Offline
Od: 04.11.2019
Posty: 31
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
Miałem auto na 16 Alu z letnimi oponami i więcej kół do niego nie dostałem oprócz opon zimowych, w bagażniku koła zapasowego brak. Caly czas nurtuje mnie to że wulkanizator gadał o czujnikach w piastach czy coś ale nie wiem czy mazda moja takie posiada. Jest japończyk nie wersja Europejska może faktycznie miała inne czujniki.

-- Dodano: 13 maja 2020, o 19:56 --

Gdyby programem czujniki były wyłączone to chyba by się nie pojawiły z czasem zwłaszcza, że aku od kupna nie odłączałem.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.