Teraz jest Śr, 13 lis 2019, 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 26 mar 2019, 15:13 
Świeżak
Offline
Od: 24.04.2015
Posty: 31
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
17 marca 2019, o 00:05 Don2x44 napisał(a):
Z okazji zbliżającego się sezonu na przekładki opon i felg:) Ostatnio doposażyłem swój drugi komplet w czujniki TPMS - na zimówkach już miałem. Chciałem się podzielić pewną informacją z doborem OEMowych czujników. Jakiś czas temu dostalem od kumpla czujniki z rozbiórki felg, 4 sztuki VDO Siemens pracujące w zakresie 433MHz. Jedna sztuka była od Mazdy, druga od Forda S-Maxa MK1, natomiast dwa ostatnie od Land Rovera Discovery 4:) Teoretcznie nie powinny działać(wg danych czujnik od forda jest do 270km/h natomiast od LR do 290km/h) ;) Zanim je zamontowałem sprawdziłem je testerem, wszysto OK. Zamontowałem do auta i wszystko pięknie działą:) Więc jak natraficie na jakieś w korzystnej cenie z innego auta, warto sprobować:) Nie widać róznicy po co przepłacać:)

Oczywiście polecam zakup nowych aluminowych kominków/wentylków. Nie zalecam montazu na używanych ponieważ uszczelki wraz z podkładkami układają się pod felge. Koszt niewielki około 8zl za sztukę.

PS. Moje były za free, ponieważ koła i tak szły na złom - powypadkowe.

Witajcie. I taka informacja mi się podoba . Osobiście szukam używanych czujników i nie wiedziałem o jakich symbolach powinienem zakupić. Po wpisie kolegi widzę że można zaryzykować i z różnych "parafii" powinny "zaskoczyć".
Dzięki kolego Don2x44 ! Pozdrawiam wszystkich


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 kwi 2019, 21:36 
Świeżak
Offline
Od: 04.08.2018
Posty: 18
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Dodam ze od aut z grupy PSA tez pasuja czujniki. Po 500km jeden mi sie zepsul.... w sumie to zakladalem ze pochodzi jeden czujnik no ale sie nie udalo. Czujnik mial naderwana antenke wisiala na włosku... tester go wykrywa ze niby ok ale auto jiz nie. Tzn wykrywalo... z przerwami. Podmienilem kolo z podejrzanym czujnikiem.na zimowe z czujnikiem sprawnym i bylo OK.

Wyszperalem od Citroena czujnik u kumpla. Tester go odczytal ze sie paruje z Mazda. W sobote zamontuje i potwierdze.

Mysle ze pasuja wszystkie czujniki dzialajace w tym samym zakresie i systemie logowania. Producenci aut tylko utrudniaja przypisujac sobie dedykowane oznaczenia urzaden.


Mam pytanie dla uzytkownikow ForScan. Czy w tym programie mamy zakladke dla systemu czujnimow cisnienia? Szukalem z kolega Marius i nieznalezlismy.

-- Dodano: 2 kwietnia 2019, o 21:36 --

Od Peugeota pasuje, wszystko działa:) Tylko zwrócić uwage na mhz, w niektóych modelach ten sam czujnik pracuje w zakresie 433 oraz 434. 434 nie testowałem:)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 kwi 2019, 20:38 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 18.03.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Witam wszystkich,
Podczas wymiany opon odpadł mi jeden zawór (kominek).Chwilowa panika pana z wulkanizacji została powstrzymana przez jego kolegę, który znalazł "pasujący" zawór. Zawór na pewno nie był oryginalny. Po zamontowaniu okazało się ze wszystko ok, a kontrolka się nie świeci. Niestety przejechałem 30km i ostatecznie się zaświeciła. Jak myślicie - wystarczy zakup zestawu naprawczego (na allegro około 50zl komplet) czy skończy się wymianą całego czujnika?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 kwi 2019, 22:30 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 09.12.2016
Posty: 86
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: pomorski
To zalezy jaki masz czujnik. Stary model czy nowy. Stare modele mialy taka cieniutka blaszke ktora laczyla czujnik z zaworem za pomoca malutkiej srubki a nowe juz tego polaczenia nie mialy.
Mialem podobny problem z zaworem starego typu niestety blaszka sie zlamala. Podgialem ja troche zeby dotykala zaworu i zalalem klejem. Tak jezdze do tej pory. Niestety tez czasem kontrolka sie wlacza. Czasem pojezdze troche i gasnie. Ale zawsze po dluzszym odcinku jazdy zapala sie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 kwi 2019, 09:06 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1027
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Panowie z takimi rzeczami się nie rzeźbi ;). Zależy jak się złamał ten kominek, może dasz radę go wymienić może nie. Poza tym, nie wiem czyś sie opłaca kupować zestaw naprawczy za 50zl, nowy czujnik kosztuje 140zl. A jeżeli masz czujniki od nowości auta, lada moment mogą się skończyć baterie i tak będziesz musiał kupić nowe, wiec ....;)

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 180.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 lip 2019, 12:10 
Amator
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 89
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Przy wymianie opon letnich na nowe postanowiłem kupić nowe czujniki(w starych można się było spodziewać padnięcia baterii).Do starych zakupiłem baterie trochę porzeźbiłem i je wymieniłem .Zalałem zalewą silikonową
do hermetyzacji elektroniki.Zawiozłem zimówki i czujniki do wulkanizatora i po sprawdzeniu czy czujniki żyją :)
zostały założone :wink: .I teraz mam zimówki z czujnikami i w zimie kontrolka nie będzie mi świecić :) .Koszt
to 140 zł za materiały.Piszę to bo jednak baterie można wymienić(jak się komuś chce :wink: ).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2019, 23:35 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 61
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
A ja dziś miałem śmieszną sytuację. Jechałem po autostradzie i nagle zaczęła mi mrugać lampka TPMS, że jest małe ciśnienie w któreś oponie. potem zaczął świecić ciągle. Dojechałem do pracy, a po pracy przed powrotem sprawdziłem, czy błąd dalej jest. Odpaliłem auto i ikonka mrugała. Zgasiłem. Sprawdziłem ciśnienie we wszystkich oponach - było prawidłowe. Znowu odpaliłem i ruszyłem. Po przejechaniu ok 20-30m przestało mrugać. Co może być nie tak? Sensory są nowe, 2 albo 3 miesiące temu założone razem z nowymi kolami.

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 07:18 
Świeżak
Offline
Od: 13.05.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Dzień dobry
Wyczytałem, że do Mazdy pasują też czujniki dedykowane do Ford'a. Czy ktoś z Was mógłby proszę wypowiedzieć się w tej kwestii ? Nie chcę kupować używek i potem je regenerować zestawami naprawczymi, skoro za 100 PLN można mieć nówki do Forda. Choćby z tej aukcji : https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-m ... 7378060012
Czy mogę je kupić do Mazdy 6 GH 2008 i czy będą działały poprawnie ?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 07:44 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1808
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Powinny działać bez problemów

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 08:06 
Świeżak
Offline
Od: 13.05.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Numer OEM: FW93-1A159-AB Faktycznie powinno działać bez problemu.
Zastanawia mnie ta rozbieżność cen. Skoro oryginał Mazdy kosztuje blisko 600 PLN a Ford to samo wycenia na 400, to czuję, że zoom zoom próbuje mnie wydymać :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 08:49 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5483
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Próbuje cię wydymać? Ale ze co, naklaniają cię do kupna? Pod groźbą? Czy o co chodzi.., przestępstwo jakieś... .

Kup tam gdzie taniej, gdzie chcesz przecież.

A dokładniej pisząc, to te czujniki kiedyś były w jeszcze lepszej cenie za komplet.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 09:18 
Świeżak
Offline
Od: 13.05.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Millerek - no trochę tak, bo są ludzie, którzy pod szeroko pojętym bezpieczeństwie starają się kupować wyłącznie produkty dedykowane do danej marki i omijają zamienniki szerokim łukiem ;)

Taniej znalazłem tylko na niemieckim Amazon coś co niby jest pod M6GH https://www.amazon.de/Qii-st%C3%BCcke-R ... B07SNYYWQR ale za to czas dostawy będzie dłuższy, więc raczej się nie kalkuluje :/

Ogólnie muszę coś kupić bo zakupione felgi są w idealnym stanie ale czujników nie miały. A ja z tych, co to ich każda kontrolka ze wskazaniem usterki niezmiernie irytuje i samochód od razu ląduje w warsztacie na naprawę ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 09:27 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1808
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Nie martw się, to tylko kolejny element który Mazda ma wspólny z Fordem i znowu tańszy niż w Maździe, a działa tak samo dobrze.
Kup te tańsze, fordowskie i będzie dobrze.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 paź 2019, 13:22 
Amator
Offline
Od: 15.08.2013
Posty: 67
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Parę lat temu za swoje czujniki dałem prawie 1200 w salonie więc te 600 to okazja

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 4 paź 2019, 07:20 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 61
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Ja niedawno zakładałem całe nowe koła to i w używane sensory się nie bawiłem. 150€ za komplet zapłaciłem

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 4 paź 2019, 09:51 
Świeżak
Offline
Od: 13.05.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
No i super, ale jeśli można mieć to samo ale połowę taniej, to jaki jest sens przepłacać ? :) Zobaczymy, zamówiłem te fordowskie za 400 PLN i jeśli będzie działało, to jestem zarobiony. Jeśli nie - byłem świadom ryzyka i najwyżej sprzedam je za 300-350 na alledrogo ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 4 paź 2019, 10:34 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1808
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Będą działać i będziesz zarobiony :)

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 paź 2019, 14:04 
Świeżak
Offline
Od: 13.05.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Z kronikarskiego obowiązku - czujniki od Forda działają ;) 400 PLN za komplet nowych 4 czujników.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 paź 2019, 14:34 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1866
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
<spoko> cenna informacja dla pozostałych.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 2 lis 2019, 22:24 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 18.03.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Witam, ostatnie pytanie z mojej strony jeśli chodzi o czujniki - mam 3 czujniki oryginalne z Mazdy. Jeśli dokupię ostatni czujnik z Forda (OEM: FW93-1A159-AB), to cała czwórka się "dogada" ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 lis 2019, 11:18 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1027
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
To super <spoko>
Ja znalazłem takie, jeszcze tańsze ;)
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 3634828866
I tak mi się wydaje, po ich budowie, ze będzie można wymienić baterie. Wydaje mi się, ze nie są zalane sylikonem, tylko jest taka gumowa nakładka, czy źle widzę ??;)

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 180.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 lis 2019, 21:56 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.05.2017
Posty: 170
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
I jak te czujniki, hulają ?


Ostatnio edytowano Pn, 4 lis 2019, 23:11 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 lis 2019, 22:52 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 1027
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Ja je tylko znalazłem ;). Jak narazie, nie kupiłem ;).

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 180.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6900-D Max


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.