Teraz jest Pn, 20 maja 2019, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 21:04 
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4932
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
...No bo kiedyś były zmienione całe zaworki na takie które były hmmm, jakoś lepiej zabezpieczone?....

Zestaw naprawczy TMPS Mazda, są/były w sklepach i na alle...

A sam zaworek, ten wewnątrz, jest taki sam czyli uniwersalny. Kapturek nakrętka też jest uniwersalna, trzeba tylko uważać na tanie stalowe nakrętki które rdzewiejąc uniemożliwiając tym samym odkręcenie.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 21:08 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.07.2016
Posty: 134
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Chodzi mi tylko o to, co wkręca się wewnątrz. Czyli co, uniwersalny?

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 21:16 
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4932
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
No tak, zwykły zaworek....
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7519837631
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6743443234

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 21:20 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.07.2016
Posty: 134
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Nie znam się na tym i obawiałem się że potrzebny jest jakiś specjalny. Skoro zwykły, to problemu nie ma, dzięki za pomoc!

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 21:27 
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4932
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Przy zakładaniu czujników i wyważaniu kół, wulkanizator założy tobie odpowiednie bez pytania ciebie o zdanie ;)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 paź 2018, 22:21 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 28.03.2015
Posty: 471
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: lubelski
proszę

https://allegro.pl/czujnik-cisnienia-po ... 53028.html


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 07:18 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Panowie sami jesteśmy wstanie wymienić zawory ?? Czy trzeba jakiś specjalnych kluczy, śrubokrętów ??? Napewno czujnik do felgi trzeba przykręcić z odpowiednią siłą. Chyba będzie potrzebny odpowiedni klucz dynamometryczny, taki do małych Nm. W sumie sam nie wiem czy mi się opłaca wymieniać zaworki, czujniki maja 9 lat 170tys przejechane, cholera wie kiedy padną baterie.....

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 07:50 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1584
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Kilka postów wcześniej opisywałem dokładnie, ze zdjęciami, jak zmontować czujniki.
Sam zawór jest po prostu włożony w czujnik nie trzeba żadnych dodatkowych narzędzi do jego wymiany. Jedynie klucz dynamometrycznego żeby przykręcić czujnik z zaworem do felgi.

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________

ZAPISY NA KALENDARZ 2019 - ILOŚĆ OGRANICZONA!
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 08:34 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Faktycznie dejwid dzięki :wink:
Taki klucz firmowy beta 100e, nie firmowy 40e. Pytanie czy te nie firmowe dobrze będą działać. Nic zobaczę, w sumie, taki klucz zawsze może się przydać w przyszłości:).
Pytanie czy jak wymienisz czujniki na innej firmy, wiadomo będzie trochę inny kształt i waga. Trzeba wywiązać koła na nowo ?? Czy to zbyt małe różnice aby powodować jakieś drgania itd....

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 09:52 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.07.2016
Posty: 134
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Przecież żeby wymienić czujniki musisz zdemontować oponę. Chcesz ją założyć ponownie i nie wyważać koła?

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 11:22 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Yyyy racja :lol:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 paź 2018, 11:48 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1810
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Najlepiej zostaw instalację dobremu warsztatowi.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 paź 2018, 13:41 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.07.2016
Posty: 134
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: wielkopolski
A czy drugi komplet czujników trzeba jakoś programować w pamięci systemu TPMS? Czy sterownik ogarnie 2 komplety czujników (lato/zima)?

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 paź 2018, 15:55 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1810
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Ogarnie, a jeśli nie, to na postoju 3x OFF -> ACC -> OFF. I po przejechaniu kilku-kilkuset metrów powinien sobie powykrywać.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 17 paź 2018, 16:06 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1584
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Ogarnie bez problemu. W kwietniu montowałem felgi z nowymi czujnikami z letnimi oponami bez niczego połączyło się samo.
Nawet jak miałem raz założoną jedna zimówkę, bo letnia opona strzeliła to nawet nie sypał błędami.

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________

ZAPISY NA KALENDARZ 2019 - ILOŚĆ OGRANICZONA!
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 27 sty 2019, 17:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.01.2019
Posty: 6
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: lubelski
Witam.
Czy ktos wie jak deaktywowac system TPMS w Mazdzie GH ? Poprzedni wlasciciel wywalil czujniki , mi tez nie sa potrzebne ale mnie wkurza jak sie kontrolka swieci :D.


https://www.youtube.com/watch?v=s9ndJsbUbSc


W tym filmie gosc wylacza TPMS poprzes Forscana ale u mnie w modulach nie ma takiej opcji , w ogole jest malo opcji. Czy u was dziala ta opcja ? A moze macie jakies inne patenty na wylaczenie tego systemu ? Dzieki . Pozdrawiam .


Ostatnio edytowano N, 27 sty 2019, 17:52 przez Michał, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 28 sty 2019, 08:59 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1584
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Czaro tak w Fordzie da się wyłączyć w Forscanie, w Mazdach nie ma takiej możliwości.
Pozostaje montaż czujników albo przyzwyczai się do kontrolki :)

_________________

ZAPISY NA KALENDARZ 2019 - ILOŚĆ OGRANICZONA!
Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2019, 23:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.01.2019
Posty: 6
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: lubelski
Byłem dzisiaj w Mazdzie, w Milton Keynes (UK), gość mówi że się nie da tego zrobić, tak jak mówisz, ale kolega z tutaj mówił że u Niemca mu wyłączyli to się chyba jednak da. Mnie akurat da kontrolka denerwuje i bym wolał jej nie mieć a czujnikow też bym wolał nie kupować hmm.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lut 2019, 11:20 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 49
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Witam,
Zamierzam sie z zakupem nowych felg, wiec i czujniki by sie przydaly, bo w przekladanie nie chce sie bawic, stare bede sprzedawal kompletne.
Jak sprawdzic, czy mam te czujniki w oponach? Jakie czujniki beda pasowa? Mozna prosic o jakis link albo cos?

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lut 2019, 11:30 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1810
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Obecność czujników poznasz po kominku wentyla. Na poprzedniej stronie masz zdjęcie.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 mar 2019, 17:26 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 49
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Dzięki bardzo za naprowadzenie. Jutro sprawdzę. Pozdrawiam

-- Dodano: 13 marca 2019, o 17:26 --

Witam, znalazłem takowe czujniki w rozsądnej cenie, wygląda na to, że będą pasować. Co o tym myślicie, będą pasowały?
https://pl.aliexpress.com/item/433-MHZ-system-monitorowania-ci-nienia-w-oponach-TPMS-dla-Mazda-2-3-5-6-CX/32963961449.html

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 mar 2019, 18:54 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Kurde, tak szczerze jak bym miał montować chińskie czujniki ciśnienia, to wolałbym ich nie montować, zostawić normalne wentyle. Tak dla bezpieczeństwa ;-)

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 mar 2019, 22:45 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 49
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
W sumie racja. Bez sensu oszczędzać na bezpieczeństwie. Znalazłem porządne i takie kupię:
https://www.ebay.de/itm/4-OEM-RDKS-Sensoren-fur-Mazda-2-3-5-6-CX-5-CX-7-CX-9-MX-5-BHB637140-SR-II-Cont/163427688988

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 12:41 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
No i git <spoko>

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 18:28 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 247
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
T znaczy, że jak ktoś nie ma czujników to może zapomnieć o bezpieczeństwie? :>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 19:25 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 783
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Nie,źle zrozumiałeś. Jak ktoś ma montować chińskie czujniki, to może zapomnieć o bezpieczeństwie. Bezpieczniej już będzie z samymi wentylami :wink:

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 177.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 21:30 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 247
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
A co może być nie tak z tymi chińskimi?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 16 mar 2019, 20:59 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 49
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
W sumie to wszystko.

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 mar 2019, 00:05 
Świeżak
Offline
Od: 04.08.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Z okazji zbliżającego się sezonu na przekładki opon i felg:) Ostatnio doposażyłem swój drugi komplet w czujniki TPMS - na zimówkach już miałem. Chciałem się podzielić pewną informacją z doborem OEMowych czujników. Jakiś czas temu dostalem od kumpla czujniki z rozbiórki felg, 4 sztuki VDO Siemens pracujące w zakresie 433MHz. Jedna sztuka była od Mazdy, druga od Forda S-Maxa MK1, natomiast dwa ostatnie od Land Rovera Discovery 4:) Teoretcznie nie powinny działać(wg danych czujnik od forda jest do 270km/h natomiast od LR do 290km/h) ;) Zanim je zamontowałem sprawdziłem je testerem, wszysto OK. Zamontowałem do auta i wszystko pięknie działą:) Więc jak natraficie na jakieś w korzystnej cenie z innego auta, warto sprobować:) Nie widać róznicy po co przepłacać:)

Oczywiście polecam zakup nowych aluminowych kominków/wentylków. Nie zalecam montazu na używanych ponieważ uszczelki wraz z podkładkami układają się pod felge. Koszt niewielki około 8zl za sztukę.

PS. Moje były za free, ponieważ koła i tak szły na złom - powypadkowe.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 mar 2019, 12:21 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 07.02.2019
Posty: 49
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Felgi, opony i czujniki kupiłem całkowicie nowe, zresztą takie było założenie przy zakupie auta. Wożę dzieci, więc bezpieczeństwo przede wszystkim. A inwestując teraz mam spokój na kilka kolejnych lat i pewność, że wszystko jest ok. a felunek taki zakupiłem(17/7,5J):
felga.png
Przyjdą, założę, zapodam zdjęcia.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Nowy na ścieżce Samuraja...


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.