Teraz jest N, 22 lip 2018, 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pn, 27 lis 2017, 15:51 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Dziwne, bo system wykrywa brak czujników już po pierwszych kilku kilometrach... Pytanie czy na pewno NIE masz czujników w zimowych kołach, może jednak są :)

Chyba że te 400km na zimówkach zrobiłeś na lawecie :hihi:

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 27 lis 2017, 16:08 
Amator
Offline
Od: 04.11.2017
Posty: 71
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Zimowki na pewno nie mają czujników, kupiłem nowe koła (felga stalowa + opona) bez czujników.

Najwyraźniej system jest dezaktywowany.
Wyłączenie go polega na wyjęciu bezpiecznika czy jest na to jakaś procedura?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 27 lis 2017, 18:20 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3785
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
W mojej tmps wyłączono programem, to było w Niemczech kiedy jeden z czujników postanowił opuścić meldunek w kole.

A więc, możliwe że masz jednak system wyłączony, kontrolka jest, na zapłonie świeci później gaśnie i tyle, tak jest u mnie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 29 lis 2017, 15:55 
Nowicjusz
Offline
Od: 23.11.2017
Posty: 42
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: lubuski
Witam
Panowie od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 II Generacji 2010r 2.2 163KM (diesel) KOMBI
Aktualnie mam tam zamontowane alufelgi z oponami 225/45 R18 z czujnikami ciśnienia.
Na zimę chciałbym kupić nowe Felgi STALOWE z czujnikami ciśnienia z oponami 215/65 R16

Z tego co doczytałem to preferowany rozmiar do tego modelu to 205/60 R16
Powie mi ktoś jak to jest z tymi czujnikami jak je sparować tak żeby nie świeciła się kontrolka ?
i Czy wogle czujniki od Mazdy 6 z III GENERACJI będą pasowały do Mazdy 6 II Generacji ? i nie będzie problem z sparowaniem ?

Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.


Ostatnio edytowano Śr, 29 lis 2017, 15:55 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 29 lis 2017, 16:00 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3145
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Mazda III generacji czyli GJ nie posiada czujników ciśnienia, więc nie ma opcji sparowania, bo niby co

A rozmiar 215/65 jest za duży, kup 205/60.

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 8 gru 2017, 00:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.02.2016
Posty: 5
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Cześć. Ostatnio szarpnąłem się na polecany w wątku zestaw naprawczy. Niestety poniosłem sromotną klęskę już na samym początku, podczas próby odkręcenia śrubki nr 2 oznaczonej na zdjęciu poniżej (dzięki Szaniu). Już kupiłem 2 komplety kluczy i albo są za małe, albo za duże. Polecicie jakiś komplet?

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 8 gru 2017, 01:20 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5414
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Ja też nie mogłem odkręcić tej śrubki :)
Poddałem się i dałem to do warsztatu przy okazji wymiany opon.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 8 gru 2017, 06:03 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 19.11.2013
Posty: 164
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Polecam zestaw do naprawy telefonów. Tam są takie małe srubokreciki - u mnie się sprawdził

Wysłano ze smartfona


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 18 gru 2017, 23:09 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.02.2016
Posty: 5
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: mazowiecki
W końcu oddałem znajomym do zrobienia i dali radę :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 sty 2018, 11:12 
Świeżak
Offline
Od: 09.06.2014
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Panowie, niestety moje kaptiurki na wentylach przy TPMS się utleniły i na warsztacie pourywali mi wentyle częściowo, muszę kupić zestaw naprawczy, orietnuje się ktoś czy TPMS-04 o którym pisał Weteran dotyczy też GH przed liftem? Jak patrze na wygląd kapturka to pasuje mi do TPMS-02 Ford ale pewnie to tylko kapturek:/


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 lut 2018, 11:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.02.2018
Posty: 2
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Witam!

Czy czujniki od citroena będą pasowały do mazdy? Znalazłem takie, a ze zdjęcia wynika że to samo.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 lut 2018, 12:33 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 490
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Musi być 433mhz jak jest to chyba będzie ok

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 165.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 14 mar 2018, 22:39 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 04.12.2015
Posty: 88
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Rura napisał(a):
Witam!

Czy czujniki od citroena będą pasowały do mazdy? Znalazłem takie, a ze zdjęcia wynika że to samo.
Ja jeżdżę bez, do kontrolki się przyzwyczaiłem i nie zwracam w zasadzie uwagi, za to jak letnie założę jakieś takie inne wrażenie że nic żółtego na zegarach nie świeci

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 7 kwi 2018, 12:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.06.2016
Posty: 11
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Witam jak ściągnę czujniki z felg i nałożę na nowe będzie wszystko działać?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 7 kwi 2018, 15:11 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
geah86 będzie działać :)

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 8 kwi 2018, 11:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.06.2016
Posty: 11
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
kaciekptb dzięki:)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 kwi 2018, 22:17 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 376
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Panowie,
W forscnie koło 3 to które? Lewy tył?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 kwi 2018, 23:24 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 490
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Na logikę tak, ale dla pewności zamień je z tym z przodu i zobaczysz co wyszło w forscanie.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 165.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 02:40 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Z racji, że kupiłem nowe (używane) oryginalne 18" bez czujników, zamówiłem w lokalnej hurtowni czujniki marki VDO model A2C1132410080. Złączam kilka zdjęć i krótką instrukcję montażu.
1. Czujnik w pełnej okazałości.
2. Do montażu należy odkręcić nakrętkę wentyla (czarną) oraz nakrętkę dociskową (srebrną).
3. Przekładamy czujnik przez otwór w feldze i dokręcamy delikatnie palcami nakrętkę dociskową.
4. Dokręcamy nakrętkę zgodnie z zaleceniami producenta na 8Nm kluczem dynamometrycznym.
5. Upewniamy się, że czujnik (czarny duży element) przylega do felgi.
6. Zakręcamy nakrętkę wentyla i gotowe! :)

Instrukcję montażu obrazkową producent załącza do każdego czujnika. Sam montaż jest, jak widać, banalnie prosty, ale trzeba być ostrożnym, bo elementy są delikatne i łatwo je uszkodzić, szczególnie nakrętka dociskowa, łatwo zerwać gwint dokręcając "na oko".
Po montażu nie musiałem robić żadnej adaptacji, programowania czy innych tego rodzaju operacji, po prostu założyłem koła i kontrolka nawet nie mrugnęła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 04:56 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3785
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
...sorry, ale co za kluczyk dynamometryczny? :)


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 05:00 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Klucz dynamometryczny o małym zakresie od 0 Nm do 12 Nm, pożyczyłem sobie z pracy, bo mój jest dopiero od 10 Nm, w pracy zajmuję się pomiarami w laboratorium więc wiem co nieco.

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 05:00 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3785
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Ok, dzięki bardzo ;)

Czujniki jak felunek, wzorowo! :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 06:11 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1103
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Jakie koszta czujników?

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 12:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
Laki, 590 złotych komplet :)

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 18:57 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 490
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Dejwid a orientujesz się ile oryginały kosztują ??ciekawe ile wytrzymają takie zamienniki ....

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 165.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 19:07 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Wedlug mnie jest to oryginał, ja mam takie same w felgach z polifta (fotki w moja6). VDO, SIEMENS należy do grupy Continental.

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 21:01 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
VDO to jest oryginał, takie były montowane fabrycznie. Takie same zaproponował mi Riki z mazparts.pl ale niestety cena wzięła górę no i te miałem dostępne na miejscu w mojej lokalnej hurtowni.

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 maja 2018, 10:39 
Świeżak
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 32
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Panowie, jak myślicie, czujnik o częstotliwości 434 albo 433,92mhz będzie działał? To niby niewielka różnica od bazowej 433, ale może ma znaczenie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.