Teraz jest N, 22 sty 2017, 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 10 cze 2016, 22:59 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 49
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Teraz juz chyba to rozumiem. Jak się w ustawieniach da wersje demo to program Forscan pokazuje ustawiony w programie samochód Np. Ford Focus i przykładowe błędy. Żeby ustawić diagnozowanie w czasie rzeczywistym to trzeba wyłączyć demo. Niestety u mnie po wyłączeniu dema program nie widzi ELM327 . Może trzeba coś zmienić w ustawieniach portów Com.


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 7 lip 2016, 23:20 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2452
Lokalizacja: Kielce
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
A ten tego...


Połączył ktoś wersję 2.1 z forscanem na androida bo mi wywala błąd o klonie?

_________________
Na nogach mam gumiaki, ale jestem kozakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 8 lip 2016, 09:32 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Też mi pokazuje że klon, od czasu do czasu.
Wcześniejsze wersje Forscan nic takiego nie pokazywały :(
Mam elma 1.3, 1.5, na obu taki sam problem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 16:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.08.2015
Posty: 13
Lokalizacja: Kwidzyn
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam,
mogłby ktoś polecić działające złącze, które nie pokaże błędu o klonie?
Kupiłem TOP1 kupionych z allegro, za parę groszy, niestety błąd o klonie jest za każdym razem.
Obrazek

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 16:37 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Robisz to na zapłonie czy zaraz po włożeniu elma bez zapłonu?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 18:08 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.08.2015
Posty: 13
Lokalizacja: Kwidzyn
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Podłączyłem złącze, wziałem laptopa, uruchomiłem Forscan, nacisnąłem połącz, zapytał czy wyjść z trybu
demo - tak, potem, kazał się upewnić, czy mam za zapłonie (dałem zapłon),czy mam przełączony włącznik w złączu (jeżeli występuje) - tak. Po wykonaniu tych czynności wyskakuje wyżej wspomniany komunikat.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 18:15 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Podłącz elma.
Włącz zapłon.
Sparuj/dodaj do systemu.
Wyłącz tryb demo.
Czy ma przełącznik? Nie wiem.
Założyć widoczny profil samochodu? Tak.

Tak spróbuj ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 19:15 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.08.2015
Posty: 13
Lokalizacja: Kwidzyn
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Przełącznika w nim nie ma.
Niestety, zrobiłem wszystko według tej kolejności i to samo.
Sparowałem moduł na nowo, był kod weryfikacji , sparowano poprawnie.
Podczas łączenia na dole pisało "pobieranie informacji o pojeździe, pobieranie błędów" (czy jakoś tak)
Po czym wyskakuje powyższym komunikat.
Chyba trafiłem za dużą chińszczyznę, choć kupiło go na allegro 2tyś osób.

Jest jakiś inny sprawdzony program z którym spróbować?

-- Dodano: Wt, 12 lip 2016, 20:15 --

Z ciekawostek, aplikacje ze sklepu Google działają z modułem bez problemu, tylko Forscan ma problem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 20:36 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Forscan od kliku aktualizacji tak właśnie ma.
Starsze wersje będą śmigać bez problemu, możesz więc zainstalować starszą wersję plus czyszczenie rejestru i pozostałości po aktualnie zainstalowanej wersji.

Autor Forscan u, zadbał o to, aby wykrywał klona :(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 lip 2016, 17:43 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.08.2015
Posty: 13
Lokalizacja: Kwidzyn
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Widocznie tak.
Pytanie, jaki moduł (najtaniej) trzeba kupić, żeby był "oryginalny"? :idea:
Kupiłem Torque Pro na Androida, tylko ma bardzo dużo opcji, powinno wystarczyć do możliwości jakie daje taki adapter.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 lip 2016, 19:16 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Spróbuj zakupić elma starszej wersji.
Ja mam obecnie starego 1.3 i od czasu do czasu wywala komunikat o kolonie, ale tylko wtedy gdy go wyjmuje do innego auta i ponownie go używam. Na moim elmie 1.5 komunikat o kolonie wyskakuje sporo częściej.
Ostatnio znajomy miał wersję bodajże 2.0 i komunikat o kolonie zniechęcił nas bardzo bardzo aż użylismy mojego starego 1.3 ;)

Więc, albo stary Forscan.
Albo stary elm.
Albo nowy oryginalny elm :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 lip 2016, 20:38 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.08.2015
Posty: 13
Lokalizacja: Kwidzyn
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Dziękuję za pomoc.
Wziąłem ELM327 1.4 z przełącznikiem MS_CAN (somoróbka) , dam znać, jak przetestuję.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 16:42 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.12.2015
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
hejka już mam dość kupiłem elm327 interfejs 2.1 nie działał był błąd z klonem kupiłem 1.5 i to samo. Pomocy !!!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 21:47 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1240
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Zainstaluj starszą wersję Forscana, powinno pomóc.
Ale nie wiem, z którą działa. Jak się dowiesz to daj znać.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 22:24 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Coma... Elma masz na bluetooth czy USB?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 lip 2016, 09:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.12.2015
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
próbowałem zainstalować starszą wersję i nic a elm ma na bluetooth ma jakieś znaczenie ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 lip 2016, 11:14 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
To zostaje Ci starsza wersja Forscan :(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 11:56 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.12.2015
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
podeślijcie zdjęcia jakie macie elm327 żebym nie kupił znowu w ciemno jakąś chińszczyznę


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 15:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1240
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
coma1984, rozumiem, że próbowałeś wszystkie starsze wersje ForScana i żadna nie zadziałała?

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 18:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.12.2015
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
potrzebuję mieć funkcję wypalania dpf w starszych nie ma tej funkcji ale tak próbowałem od 2.2.7 i nic tylko pokazuje inny komunikat żeby sprawdzic czy mam włączony zapłon a w nowszych klon.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 08:04 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 49
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Czy ktoś z was uruchomił Forscana na windows 10 ? Ja mam kabelek na USB ELM 327 i nie mogę się połączyć z Mazdą 6 model GG/GY


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 13:31 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 10.06.2014
Posty: 311
Lokalizacja: Heckmondwike
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Bez problemu mi śmiga na win10.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 13:58 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 49
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
U mnie cały czas pokazuje problem ze sterownikiem błąd nr 10


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 14:50 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Online
Od: 04.02.2016
Posty: 157
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Nie wiem, czy będzie to miało coś wspólnego, ale w mojej robocie taki błąd wywalają kable do programowania radiotelefonów oparte na klonach (podróbach) chipów Prolific. Starsze sterowniki działają bez problemu, nowsze wykrywają klona i dają błąd nr 10. Co prawda moje kabelki to przejściówki RS232/USB, ale może w przypadku ELM327 jest podobnie.
Tutaj masz to dokładniej opisane: http://grylewicz.pl/kabel-usb-rs232-prolific-pl2303-i-blad-kod-10/

_________________
Shutter vel Szymon SQ5OVK


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 14:58 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 49
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Udało mi się połączyć takim nowym bezprzewodowym Vgate icar3 z programem Forscan ale dziwne. Silnik przerywa , na liczniku podczas jazdy nie świeci żadna kontrolka i nie ma żadnego błędu. Zapytam przy okazji jak np. wtryski były by padnięte to powinien wyjść jakiś błąd ? Na oscyloskopie dałem parametry korekcji i jeden ma 0,00 , dwa maja 1,2 , a jeden ma 1,8. Czy te parametry mieszczą się jeszcze w normie ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 15:21 
Adept
Offline
Od: 19.08.2016
Posty: 118
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Czy program Forscan jest darmowy?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 16:43 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 49
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Maciej1486 napisał(a):
Czy program Forscan jest darmowy?

Wersja beta tak


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 gru 2016, 12:52 
Świeżak
Offline
Od: 09.01.2015
Posty: 20
Lokalizacja: Białystok
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Witam.
Mam elma 1,5 ,windows8,1 łączy się z interfejsem ale nie chce zagadać z madzią,forscan to 2 2 3 beta.Może macie jakąś sprawdzoną wersję forscanu która wreszcie zagada z mazdziną


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.