Teraz jest Wt, 21 lut 2017, 13:02

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 23 paź 2015, 20:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.10.2015
Posty: 3
Lokalizacja: Chełmno
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Witam, widziałem setki postów na te tematy ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi...
Czy pod fabryczne radio bose można podłaczyc skrzynie i wzmacniacz ?
Jak zrobić kabel remote?
Nie mogę włożyć płytki ani wyciągnąć, radio również nic nie odtwarza CD, udać się do elektryka? ( zamierzam kupić zmieniarkę cyfrową a na chwile obecną mam transmiter fm)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 paź 2015, 20:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 06.11.2013
Posty: 583
Lokalizacja: WPR
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Uporzadkuj ten post, bo pomimo, że jest piątjowy wieczór, a ja nic nie piłem to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
Masz zepsute radio Bose i chcesz podłączyć pod nie tubę i wzmacniacz? Bo tak wydedukowalem z Twojego posta.
Przejrzyj wątek Kaczora o nagłośnieniu.

P.S. Chyba się jednak napiję ;-). Jestem po dyżurze nocnym i chyba dlatego
Edytowałem


Ostatnio edytowano Pt, 23 paź 2015, 20:49 przez rafalski, łącznie edytowano 2 razy

 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 paź 2015, 20:46 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 2867
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Rafalski nie kłam Musiałeś coś pyknąć. Dzisiaj dopiero piątek

klepnięte z es trzy...

_________________
Obrazek

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 paź 2015, 21:24 
Amator
Offline
Od: 25.12.2014
Posty: 93
Lokalizacja: Łódź
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Pytaj użytkownika bartek2580 on ma to już za sobą i ogarnął temat idealnie a audio sprzężone z fabrycznym radiem urywa łeb.

_________________
Mazda - Jak dbasz, tak masz. Ja nie narzekam. :) A ty?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 paź 2015, 23:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.10.2015
Posty: 3
Lokalizacja: Chełmno
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
rafalski napisał(a):
Uporzadkuj ten post, bo pomimo, że jest piątjowy wieczór, a ja nic nie piłem to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
Masz zepsute radio Bose i chcesz podłączyć pod nie tubę i wzmacniacz? Bo tak wydedukowalem z Twojego posta.
Przejrzyj wątek Kaczora o nagłośnieniu.

P.S. Chyba się jednak napiję ;-). Jestem po dyżurze nocnym i chyba dlatego
Edytowałem

Hmmm inaczej :D
Problem z radiem BOSE polega na tym, że nie mogę wyciągać ani wkładać płytek ( te które są w radiu nie działają), stacje radiowe odbierają normalnie. Kupiłem transmiter i tymczasowo muzyka leci z pendrive-usb. Posiadam również tubę i wzmacniacz ale nie wiem czy można to podłączyć w jakiś sposób do radia. I jak mam zrobić kabel remote.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 24 paź 2015, 06:00 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 06.11.2013
Posty: 583
Lokalizacja: WPR
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Najpierw zacznij od naprawy/wymiany radia. Z transmitera jakość dźwięku nie jest najlepsza...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 24 paź 2015, 11:42 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.10.2015
Posty: 3
Lokalizacja: Chełmno
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
rafalski napisał(a):
Najpierw zacznij od naprawy/wymiany radia. Z transmitera jakość dźwięku nie jest najlepsza...

Ok :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 lis 2015, 16:30 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 269
Lokalizacja: Wrocław
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Problem z płytami jest spowodowany uszkodzeniem mechanizmu zmieniarki.
Aby podłączyć wzmacniacz są dwie opcje:
1. Adapter Hi-Lo (możliwe że twój wzmacniacz ma to już wbudowane). Jest to tańsza opcja aczkolwiek jakość dźwięku jest wyraźnie gorsza od drugiej opcji.
2. Wyprowadzić wyjścia rca z fabrycznego radia. Jest to najlepsza opcja z możliwych rozwiązań.
Remont bierze się z kostki radia.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Naprawa wyświetlaczy Avensis
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 12:19 
Bywalec
Offline
Od: 18.01.2015
Posty: 271
Lokalizacja: Łódź
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
airbob stosowałem punkt 1 i szczerze nie polecam. Niby gra, ale nie ma rewelacji.
obecnie stosuje punkt 2 i jestem bardzo zadowolony:) Tylko remote zamiast z radia zrobiłem mostek przy wzmaku + z remote, a jako zabezpieczenie (włączanie, wyłączanie) na plusowym przewodzie mam taki przełącznik od Stara z dużą miedzianą płytką:P


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 13:56 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 269
Lokalizacja: Wrocław
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Ja wiem jakie jest najlepsze rozwiązanie ale podaję też alternatywne aby nikt mi nie zarzucił że lansuję tylko jedną opcję.
Z tym wyłącznikiem to nie takie dobre rozwiązanie. Skazujesz obwody wejściowe zasilacza wzmacniacza na wielokrotne brutalne udary prądowe. Kondensatory w zasilaczu nie lubią takiego traktowania.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Naprawa wyświetlaczy Avensis
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lis 2015, 15:13 
Bywalec
Offline
Od: 18.01.2015
Posty: 271
Lokalizacja: Łódź
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
airbob niestety zdaję sobie z tego sprawę, ale nagle zaczął padać mi akumulator, mimo że radio było wyłączone a remote był z radia. Okazało się że sam głośnik miał uszkodzoną cewkę i jakoś zabierał prąd. Po wymianie głośnika jest wszystko ok, ale przełącznik pozostał:) Jak będę zmieniał przewody, na pewno wyeliminuje ten błąd:)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 gru 2015, 09:19 
Świeżak
Offline
Od: 28.09.2015
Posty: 15
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Wczoraj podłączyłem dodatkowy wzmacniacz z tuba. REM i sygnał złapałem od subwoofer w kole zapasowy zasilanie z akumulatora a masę przy fotelu. Działa dobrze.

No nie licząc trzeszczacych plastików od wibracji :-D

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 08:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.09.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Morwel napisał(a):
Wczoraj podłączyłem dodatkowy wzmacniacz z tuba. REM i sygnał złapałem od subwoofer w kole zapasowy zasilanie z akumulatora a masę przy fotelu. Działa dobrze.

No nie licząc trzeszczacych plastików od wibracji :-D

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Jak podlaczyles? Bo do wzmacniacza bose sygnał idzie tylko dwoma kabelkami a w wzmaku innym są dwa chinche L i P czyli 4kabelki

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 09:31 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 269
Lokalizacja: Wrocław
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Bo tam idzie już sumaryczny sygnał z wszystkich 4 kanałów, dlatego są dwa przewody sygnałowe.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Naprawa wyświetlaczy Avensis
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 09:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.09.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
airbob napisał(a):
Bo tam idzie już sumaryczny sygnał z wszystkich 4 kanałów, dlatego są dwa przewody sygnałowe.

To mam dać + do jednego chincha i drugi + do drugiego? I tak samo z masą?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 09:36 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.09.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Czy tylko pod jednego się podpiąć?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 11:31 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 269
Lokalizacja: Wrocław
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
To wszystko zależy od wzmacniacza i jego możliwości, czy potrafi sobie rozklonować sygnał z jednego kanału na dwa.
Generalnie jeśli wzmacniacz ma pracować w układzie mostkowym to sygnał powinien być podany na oba kanały.

Problemem jest to, że oryginalny sygnał podawany dla suba bose jest symetryczny a "cywilny" wzmacniacz pracuje na sygnałach asymetrycznych w związku z tym podanie tego sygnału na wzmacniacz nie jest prostą sprawą.
Można próbować podłączyć do gniazd RCA to co bose podaje na suba ale co z tego wyjdzie to się dopiero okaże przy uruchomieniu. Sygnał może być za słaby albo łapać zakłócenia.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Naprawa wyświetlaczy Avensis
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 lis 2016, 12:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.09.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
To spróbuję tak zrobić, dzięki za omoc zobaczymy co z tego wyjdzie

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.