Teraz jest N, 21 wrz 2014, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 12 lis 2013, 19:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.08.2013
Posty: 3
Witam wszystkich
Od niedawna jestem posiadaczem, trochę golutkiej 6 GH z 2009 r. Zamiast oryginalnego radia jest stacja Pioneer Avic f700bt. Denerwujący jest fakt że na wyświetlaczu poza dwiema pionowymi kreskami nic się nie wyświetla. Nadmienię że klima jest manual więc i tak nic się oryginalnie nie wyświetlało - ale mógłby się wyświetlać zegar i ustawiona stacja. Na forum widziałem zdjęcia po wymianie radia i świecącym wyświetlaczem. Oglądałem podłączenie i znalazłem kostkę (od strony kierownicy, z czterema przewodami) nie mam pewności czy to od wyświetlacza, jeśli tak to i tak nie znalazłem miejsca gdzie można by ją podłączyć. Może ktoś ma jakiś pomysł jak spowodować żeby ożywić wyświetlacz?
Stacja ma możliwość sterowania z kierownicy i złącze w stacji do tego służące jest podłączone do adaptera, pytanie czy wystarczy wymienić kierownice na funkcyjną czy potrzeba więcej przeróbek( jakieś taśmy czy cos w tym stylu)?


 Zobacz profil  
 

administrator
PostNapisane: Wt, 12 lis 2013, 19:20 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2107
Lokalizacja: Kielce
Model: GH
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Wyświetlacz idzie po szynie can więc w tym temacie raczej nic nie wykombinujesz.
Nie mam pojęcia jak jest z instalacją do kierownicy ale to też idzie po can, więc nawet jak zmienisz kierownicę i podłączysz ją do instalacji auto to i tak będziesz musiał dokupić adapter który do sterowania radiem za jakieś 300 zł chyba.
łatwiej będzie jak kupisz sobie pilot do tej stacji.

_________________
Na nogach mam gumiaki ale jestem kozakiem.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr, 13 lis 2013, 14:23 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.08.2013
Posty: 3
Dzięki za odpowiedź.
W takim razie do czego może być ta kostka o której pisałem?
A jeśli chodzi o adapter to te które oglądałem w sieci wyglądają tak sam jak ten do którego teraz jest podłączona stacja. Jeden z przewodów wchodzi do złącza zdalnego sterowania.


 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 14 lis 2013, 15:13 
Nowicjusz
Offline
Od: 12.09.2013
Posty: 44
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski, Radomsko
Model: GH
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
wpawel napisał(a):
Stacja ma możliwość sterowania z kierownicy i złącze w stacji do tego służące jest podłączone do adaptera, pytanie czy wystarczy wymienić kierownice na funkcyjną czy potrzeba więcej przeróbek( jakieś taśmy czy cos w tym stylu)?

Sterowanie z kierownicy podawane jest do radia dwoma przewodami (czerwono-czarny i zielono biały) - jest to drabinka rezystorów z stykami zwierającymi kolejne rezystory. Instalacja jest dociągnięta do kostki pod poduszką powietrzną. Sprawdź czy zakupionym przez ciebie radiem można sterować za pomocą drabinki rezystorów, może tylko wartości będą inne.

Te cztery przewody to według mnie wejście AUX z podłokietnika. W kostce powinno być jeszcze miejsce przewody do modułu bluetooth.

_________________
http://reverseengineering.road2.me/
Obrazek


 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 15 lis 2013, 12:31 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.08.2013
Posty: 3
Instalacja AUX w podłokietniku jest i działa, więc to pewnie coś innego.
Radio jest podłączone przez oryginalny adapter, pytanie czy każda mazda gh z tego roku ma tą kostkę pod poduszką powietrzną ( w tej chwili kierownica jest bez multifunkcji)
Chyba zabiorę się za demontaż poduchy. A jak wygląda sprawa komputera pokładowego. Czy pod poduszką powinna być kolejna kostka?


 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 15 lis 2013, 12:51 
Nowicjusz
Offline
Od: 12.09.2013
Posty: 44
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski, Radomsko
Model: GH
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
wpawel napisał(a):
Instalacja AUX w podłokietniku jest i działa, więc to pewnie coś innego.
Radio jest podłączone przez oryginalny adapter, pytanie czy każda mazda gh z tego roku ma tą kostkę pod poduszką powietrzną ( w tej chwili kierownica jest bez multifunkcji)
Chyba zabiorę się za demontaż poduchy. A jak wygląda sprawa komputera pokładowego. Czy pod poduszką powinna być kolejna kostka?

Pod poduchą jest kostka "ang. clock spring", po polsku chyba się to nazywa zwijakiem do wpięcia multifunkcji.
Ja u siebie wymieniłem kierownice na multifunkcyjną i sterowanie standardowym radiem zadziałało od razu. Komputer pokładowy nie zadziałał (albo radio nie obsługuje, albo licznik nie podaje informacji, może się da odblokować funkcję przez oprogramowanie serwisowe), sterowanie tempomatem też zadziałało, ale sam tempomat nie działa.
Z tą wtyczką to nie wiem do czego ona jest, jak sprawdziłem na schemacie to radia dochodzą dwa złącza (16 pinowa i 24 pinowa). W okolicach radia może jeszcze być 6-pinowa jednorzędowa wtyczka z 5 kabelkami do mikrofonu bluetooth. Jak opiszesz kolory kabli to poszukam na schemacie.

_________________
http://reverseengineering.road2.me/
Obrazek


 Zobacz profil  
 

administrator
PostNapisane: N, 17 lis 2013, 20:08 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2107
Lokalizacja: Kielce
Model: GH
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
wykonałem telefon i tempomat powinien wystartować to odblokowaniu funkcji w sterowniku więc serwis załatwi sprawę.

_________________
Na nogach mam gumiaki ale jestem kozakiem.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.107s | 22 Queries | GZIP : On ]

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.12 by Kaczor.