Teraz jest Wt, 24 sty 2017, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

zasłużony
PostNapisane: Pt, 8 sty 2016, 14:19 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Chyba będzie trzeba zrobić foto relację z obsługi kompresora na stacji paliw. Może się przydać dla potomnych...

Sent from my E6653 using Tapatalk

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 11:29 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Panowie/Panie

wymieniałem czujnik. Był nieszczelny i zniszczony. Kontrolka się zapalała/gasała paliła i przestawała dość losowo. Wcześniejszy właściciel coś musiał kombinować bo wmontowam była nakrętka 14 a nie 12 jak na 3 pozostałych oponach.

Kupiłem na allegro czujnik o symbolu S180052018H (http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-maz ... 38818.html).
Później w katalogu Intercars znalazłem, że czujnik ma inne symbol S180052054Z http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... -kole.html

Czytałem, że tak naprawdę działają również inne czujniki nawet z Fordów. Ale po wymianie dalje pali się kontrola. Czasami gaśnie i znów się zapala. Czy trzeba jakoś poprzez kompa parować czujnik nowy z systemem? W wulkanizacji mówili, że sam powinien wykryć.


Ostatnio edytowano Wt, 26 sty 2016, 11:28 przez tommycom, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 11:35 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 17.12.2012
Posty: 1435
Lokalizacja: Jaworzno
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
3x ACC on-off, po przejechaniu kawałka powinny się sparować.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 12:32 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
chmooreck napisał(a):
3x ACC on-off, po przejechaniu kawałka powinny się sparować.


Zrobiłem. Przejechałem 3 km i nic. Najpierw mryga a po 3 minutach swieci ciągle. Popołudniu jadę w trasę może załapie. Dam znać. DZ.

200km też nie pomogło. Wobec czego będę wymianiła czujnik i zobaczymy. pzdr.


Ostatnio edytowano Wt, 26 sty 2016, 22:43 przez tommycom, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:20 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 337
Lokalizacja: Warszawa / Gdańsk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Obawiam się, że dłuższa jazda nie pomoże. Widzę tu 3 opcje:
- czujnik który kupiłeś też jest uszkodzony lub uszkodzony jest inny czujnik niż ten który wymieniłeś
- masz inne pozostałe czujniki (inna firma) i być może dlatego nie mogą się ze sobą dogadać :-) stąd kontrolka.
- mało prawdopodobne - masz za mało ciśnienia w którymś kole :wink:

Opcja 2 wydaje się bardziej prawdopodobna bo masz auto przed liftem w tam były czujniki z tego co pamiętam Siemensa - nowy kupiłeś continentala. Oczywiście auto będzie czytało i jedne i drugie w kompletach (przetestowałem osobiście) ale nie jestem pewien co do ich miksowania.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 13:40 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 17.12.2012
Posty: 1435
Lokalizacja: Jaworzno
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Marrud napisał(a):
- mało prawdopodobne - masz za mało ciśnienia w którymś kole :wink:

By był sygnał dźwiękowy, a nie tylko migająca kontrolka - można odrzucić.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 14:10 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Marrud napisał(a):
Obawiam się, że dłuższa jazda nie pomoże. Widzę tu 3 opcje:
1) - czujnik który kupiłeś też jest uszkodzony lub uszkodzony jest inny czujnik niż ten który wymieniłeś
2) - masz inne pozostałe czujniki (inna firma) i być może dlatego nie mogą się ze sobą dogadać :-) stąd kontrolka.
3) - mało prawdopodobne - masz za mało ciśnienia w którymś kole :wink:

Opcja 2 wydaje się bardziej prawdopodobna bo masz auto przed liftem w tam były czujniki z tego co pamiętam Siemensa - nowy kupiłeś continentala. Oczywiście auto będzie czytało i jedne i drugie w kompletach (przetestowałem osobiście) ale nie jestem pewien co do ich miksowania.


Odp:
1- czujnik działa i jest sprawdzony w wulkanizacji daje sygnał i wszystko jest poprawnie. Pozostałe 3 były OK ale nigdy nie wiadomo. Jak sprawdzić czy są ok bez ściągania kół? Na komputerze da radę?
2 - może być, że inne. Wizualnie są identyczne. I dlatego gumiarz nie spisał symbolu. Ale Katalogu Intercars wyskoczył mi inny numer.
3 - sprawdzałem jako pierwsze ciśnienie:)

Auto mam faktyczni 2008. Także może być jak piszesz. Jak nie można tego zaprogramować przez komputer to kupię czujnik używkę siemensa. Wymienię. A continentala sprzedam.

chmooreck napisał(a):
By był sygnał dźwiękowy, a nie tylko migająca kontrolka - można odrzucić.


Dokładnie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 15:48 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 337
Lokalizacja: Warszawa / Gdańsk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Ten Siemens wygląda trochę inaczej
Obrazek

a z tym sygnałem dźwiękowym to daliście mi zagwozdkę bo chyba u mnie nic takiego nie ma


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 16:02 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 17.12.2012
Posty: 1435
Lokalizacja: Jaworzno
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Spuść sobie powietrze, to zobaczysz ;-)
Jest pojedynczy, długi pisk.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 sty 2016, 17:33 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2262
Lokalizacja: JuKej
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Potwierdzam, sygnal dzwiekowy jest :) oby uaktywnial sie jak najrzadziej :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 lut 2016, 20:12 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
tommycom napisał(a):
Opcja 2 wydaje się bardziej prawdopodobna bo masz auto przed liftem w tam były czujniki z tego co pamiętam Siemensa - nowy kupiłeś continentala. Oczywiście auto będzie czytało i jedne i drugie w kompletach (przetestowałem osobiście) ale nie jestem pewien co do ich miksowania.


I tu ciekawostka. Odebrałem od gumiarza wymienony czujnik i ma dokładnie ten sam symbol co ten nowy (S180052018H). Powietrze jeszcze raz sprawdziłem. Muszę dalej szukać. Bez komputera się chyba nie obejdzie.

pzdr

-- Dodano: Pn, 15 lut 2016, 20:12 --

Marrud napisał(a):
Obawiam się, że dłuższa jazda nie pomoże. Widzę tu 3 opcje:
- czujnik który kupiłeś też jest uszkodzony lub uszkodzony jest inny czujnik niż ten który wymieniłeś
- masz inne pozostałe czujniki (inna firma) i być może dlatego nie mogą się ze sobą dogadać :-) stąd kontrolka.
- mało prawdopodobne - masz za mało ciśnienia w którymś kole

Opcja 2 wydaje się bardziej prawdopodobna bo masz auto przed liftem w tam były czujniki z tego co pamiętam Siemensa - nowy kupiłeś continentala. Oczywiście auto będzie czytało i jedne i drugie w kompletach (przetestowałem osobiście) ale nie jestem pewien co do ich miksowania.


Sprawa rozwiązana. Pojechałem na leszą wulkanizację. Sczytali wszsytkie czujniki z siłą działania i jeszcze jeden był walnięty. Kuoiłem używkę za 80 zł - montaż 39 i kontrolki się już nie palą.

Co do opcji 2 to mam aktualnie zamontowane różne czujniki i dziłają. Więc nie powinno to mieć znaczenia.

Dziękuję wszystkim za pomoc. I w razie czego również służę pomocą. Pzdr.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 lut 2016, 21:56 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 01.02.2016
Posty: 10
Lokalizacja: Gliwice/śląsk
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Mazdę 6 posiadam od stycznia br, wcześniej nie miałem styczności z czujnikami ciśnienia opon. Chciałbym dokupić felgi i mieć 2 komplety - lato/ zima.
Czytając wątek wiedzę, że różne osoby mają czujniki ciśnienia różnych producentów.

Może wystarczy kupić czujniki, które mają tylko częstotliwość 433 MHz i będzie to działać?

Jak myślicie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 lut 2016, 22:07 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
mdudka5 napisał(a):
Może wystarczy kupić czujniki, które mają tylko częstotliwość 433 MHz i będzie to działać?


Spotkałem się z komentarzami, że tak powinno być. Sam nie spróbowałem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 lut 2016, 22:15 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 01.02.2016
Posty: 10
Lokalizacja: Gliwice/śląsk
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
tommycom napisał(a):
mdudka5 napisał(a):
Może wystarczy kupić czujniki, które mają tylko częstotliwość 433 MHz i będzie to działać?


Spotkałem się z komentarzami, że tak powinno być. Sam nie spróbowałem.


Pytam, ponieważ obecnie jest gro zamienników uniwersalnych pracujących na częstotliwości 433 MHz. Skoro są one uniwersalne, to wydaje mi się, że inne też powinny śmigać.
Siemens większość swoich czujników ma identycznych z wyglądu pracujących na tej samej częstotliwości, ale do innych marek. Może to tylko marketing? Ktoś ma droższe auto, to niech płaci więcej, jak go stać :>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 lut 2016, 22:24 
Świeżak
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Właśnie takie były komentarze. I bardzo szły w kontekst ekonomiczny. Podobnmo zestaw 4 używancyh czujników 433 mhz do forda można znaleźć za około 100-150 zł.

Zamiennik min 200 zł. A orginalna uźywka do Mazdy 6 kupiłem najpierw za 90 a drugą za 100 zł.

pzdr.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 lut 2016, 11:52 
Świeżak
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 21
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Ja w zimówkach czujników nie mam i mi to nie przeszkadza :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 lut 2016, 12:39 
Bywalec
Offline
Od: 07.12.2015
Posty: 351
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
ZBANOWANY!
tramwaj napisał(a):
Ja w zimówkach czujników nie mam i mi to nie przeszkadza :wink:

Ja również, ale migająco-święcąca kontrolka trochę denerwuje. :D


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 lut 2016, 17:10 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 17.11.2014
Posty: 24
Lokalizacja: Koszalin
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Zapewniam że bardziej denerwuje mrugająca kontrolka dpf jak ma się diesla :mur:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 1 mar 2016, 18:21 
Świeżak
Offline
Od: 29.01.2014
Posty: 21
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
alphapole napisał(a):
tramwaj napisał(a):
Ja w zimówkach czujników nie mam i mi to nie przeszkadza :wink:

Ja również, ale migająco-święcąca kontrolka trochę denerwuje. :D

Ale ona miga chwilę po odpaleniu i potem świeci :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 mar 2016, 20:10 
Bywalec
Offline
Od: 07.12.2015
Posty: 351
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
ZBANOWANY!
Dokładnie tak jest i o to mi chodziło. ;-)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 17:08 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.05.2015
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Witam . Czy od kontrolki tmps odpowiada jakiś bezpiecznik ?jak tak to gdzie się on znajduje? Pytam ponieważ bawiłem się opcjami ukrytymi komputer i podczas testu wszystkich kontrolek zapaliła mi się kontrolka od tmps . Może poprzedni właściciel wyłączył ten czujnik ? Dzięki za pomoc .


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 kwi 2016, 18:32 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 18.04.2013
Posty: 75
Lokalizacja: Mazowsze
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Witajcie. Na jesieni przed wymianą opon na zimowe w jednym kole urwał mi się zawór przy czujniku ciśnienia. Zimę przejeździłem z palącą się lampką, do której można się przyzwyczaić :) Teraz będę wymieniał opony na letnie i zastanawiam się czy wystarczy wymienić ten jeden uszkodzony czujnik czy trzeba komplet? Oryginalny komplet kosztuje ładnych parę stówek, na allegro widzę jakieś zestawy naprawcze ale czy ma to sens?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 6 kwi 2016, 18:35 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Ma to sens, poczytaj ten wątek. Sam wymieniałem i wszystko jest ok.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 kwi 2016, 18:40 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 18.04.2013
Posty: 75
Lokalizacja: Mazowsze
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wątek czytałem i dlatego też na Allegro poszukałem zestawów naprawczych. To, że takie rozwiązanie istnieje to jedno a drugie czy się sprawdza ale jeśli masz już takie doświadczenie i ma to sens to jestem spokojniejszy <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 kwi 2016, 18:52 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 830
Lokalizacja: Szkocja
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Ma to sens jak najbardziej, po to są te zestawy aby nie kupować od razu całego czujnika. Sam za parę dni będę montował takie zestawy do swoich czujników i profilaktycznie będę wszystkie wymieniał. Michał przetarł szlak i za jego rekomendacją kupiłem takie same


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 kwi 2016, 20:16 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2726
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Jak w starym komplecie urwał się jeden, to jest szansa że urwie się następny ze starego kompletu.
Wymiana całego kompletu zaś, na nowy zestaw naprawczy, eliminuje to ryzyko, więc oczywiście warto ;)

...only by Tapatalk...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 kwi 2016, 12:34 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.04.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Witam, planuje kupić drugi komplet kół i znalazlem w dobrej cenie alusy od szóstki 2014r. Czy orientuje się ktoś czy będą pasować do mojej z 2011 i czy czujniki nadaja na tej samej czestotliwosci?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 kwi 2016, 12:44 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 17.12.2012
Posty: 1435
Lokalizacja: Jaworzno
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
GJ nie ma czujników ciśnienia.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 kwi 2016, 13:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.04.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Ok. Dzięki bardzo.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 cze 2016, 20:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.06.2016
Posty: 10
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Mam pytanie czy ktos miał taki problem a mianowicie gdy wyświetla mi się symbol czujnika ciśnienia (ciśnienie w oponach jest ok) nie działa mi centralny zamek o co chodzi ?

-- Dodano: Wt, 7 cze 2016, 17:01 --

Mysle ze tu chodzi o takie same częstotliwości czujniki chodzą na 433Mhz a centralny z pilota na podobnej ale jak rozwiązać ten problem nie wymieniając czujnika ciśnienia!? Czy ktoś miał taki problem bo nic na ten temat nie mogę znaleźć

-- Dodano: Wt, 7 cze 2016, 17:03 --

Tydzien z czujnikiem jest i z centralnym ok a po pewnym czasie lipa swieci problem z czujnikiem i nie działa centralny z pilota

-- Dodano: N, 12 cze 2016, 20:59 --

jest jakis fanatyk który pomorze wstydliwemu bo czuje rozczarowanie

-- Dodano: N, 12 cze 2016, 20:59 --

jest jakis fanatyk który pomorze wstydliwemu bo czuje rozczarowanie


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.