Teraz jest So, 21 sty 2017, 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 27 paź 2012, 08:04 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.10.2012
Posty: 12
Lokalizacja: Radzionków
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Witam

Mam pytanie, czy do kompletu zimowych opon dokupywaliście czujniki ciśnienia, czy jeździcie bez? Gdzieś wyczytałem, że można zastosować jakieś inne czujniki byle by były to Siemens 433Mhz, a z kolei jeżdżąc bez czujników będzie się świecić cały czas kontrolka, da ten system jakoś na zimę deaktywować??

Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 27 paź 2012, 09:56 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 4808
Lokalizacja: Gdańsk
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Ja do felg zimowych nie kupowałem tych czujników. Mi ta kontrolka nie przeszkadza.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 30 paź 2012, 13:54 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 28
Lokalizacja: Kołobrzeg
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Czarna taśma izolacyjna załatwia sprawę i nie świeci po oczach jak nie będzie czujników. Proste i jak praktyczne przy nocnych wyprawach


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: So, 10 lis 2012, 16:18 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Tomekmar78 napisał(a):
Czarna taśma izolacyjna załatwia sprawę i nie świeci po oczach jak nie będzie czujników. Proste i jak praktyczne przy nocnych wyprawach



I ja nie zamontowalem tych czujnikow na zimowkach. Jakos mi ta kontrolka nie przeszkadza, jutro jade do polski wiec sprawdze jak to jest w nocy na dlugim dystansie, ale w razie co tasma izolacyjna jest pod reka ;) , lub ustawie kierownice tak abym tej kontrolki nie widzial.

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Pn, 12 lis 2012, 16:49 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Znalazlem tez inny sposob na te kontrolke... Trzeba wrzucic 6-ty bieg i utrzymywac obroty sinika w granicach 3000 (dotyczy diesla), aby wskazowka obrotomierza zaslaniala nam swiecaca sie kontrolke :lol:

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: So, 9 mar 2013, 10:10 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Dzisiaj rano znalazłem śrube na drodze. Skubana wbila się w skraj opony. Więc sprawa nie naprawialna. I muszę się wybrać po okolicznych oponiarzach w celu znalezienia jakiejś używki.
Czujniki zadziałały, więc mogę stwierdzić że ten dodatek jest spoko, bo patrząc na koło nie było widać, że brak mu powietrza (zostało coś ok 1.7 atm)

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:23 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 13.05.2013
Posty: 540
Lokalizacja: Pabianice / Łódź
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Ja mam czujniki w letnim i zimowym komplecie. Generalnie nie lubię jak wiem ze coś nie działa jak należy.
Moge tylko podpowiedziec, ze na Allegro spokojnie można kupić komplet 4 czujnikiw Siemensa za stosunkowo racjonalne pieniądze, wiem bo uszkodził mi sie jeden czujnik i właśnie tak dokupilem na wymianę.

_________________
Właściciel Pięknej M6
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 4 cze 2013, 14:09 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 18.04.2013
Posty: 75
Lokalizacja: Mazowsze
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Ja u siebie mam na wszystkich 4 felgach czujniki ale nie wiem czy działają, jak to najlepiej sprawdzić? Jest jakiś sposób?
Raz ciśnienie w jednym kole miałem niższe ale żadna kontrolka nie dała znać dlatego wątpię aby one u mnie działały :(


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 4 cze 2013, 14:34 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 4808
Lokalizacja: Gdańsk
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Ciśnienie musi drastycznie spaść, pewnie poniżej 1.0 bara.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Wt, 4 cze 2013, 17:48 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Michał napisał(a):
Ciśnienie musi drastycznie spaść, pewnie poniżej 1.0 bara.

Nie musi się to odbyć drastycznie, wystarczy, że spadnie poniżej 1.7 bara. Po niżej tego ciśnienia, powinny zadziałać...
Ja myślę, że poprostu nie masz systemu tpms, lub sam sterownik jest uszkodzony. Gdyby czujniki były trefne, to byś miał brzęczek i zapaloną kontrolke na desce.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 4 cze 2013, 17:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1767
Lokalizacja: Warm-Maz
Rok produkcji: 2010
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Zgadzam się. Odpaliliśmy CXa po zimowaniu, wizualnie nie widać było "kapcia", ale czujniki sygnalizowały, że w którymś kole jest za mało powietrza. Później okazało się, że rzeczywiście jedno z kół miało wyraźnie mniej bar(a/ów?).

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 4 cze 2013, 18:35 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2261
Lokalizacja: JuKej
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
ciśnienie nie musi spaść dużo, ja najechalem na wkreta i od razu mi wyskoczylo.
Czujniki aktywują się gdy wyczują nagla zmiane ciśnienia


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 5 cze 2013, 12:46 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 18.04.2013
Posty: 75
Lokalizacja: Mazowsze
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
No cóż, w wolnej chwili upuszczę powietrze z jednego koła i zobaczę czy będzie jakaś sygnalizacja na desce.
Ale z drugiej strony po co na wszystkich felgach czujniki jak bym nie miał systemu tpms?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 5 cze 2013, 13:16 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 27.02.2013
Posty: 62
Lokalizacja: Zielona Góra
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
a mnie sie gwint rozsypał na wyskosci nakretki i teraz szukam jakiegoś wyjścia bo czujnik 200 zł i wyżej a podbno naprawa nie wchodzi w gre i trzeba z czujnikiem wymieniać, a jest konieczność po wymianie jakiegos programowania przez komputer?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 5 cze 2013, 13:23 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1435
Lokalizacja: Jaworzno
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Na allegro są zestawy naprawcze, dogadaj się ze sprzedawcą, czy na pewni będą pasować do Twoich czujników.
4 czujniki w ASO kosztują ok 750 zł (ale trzeba pytać po numerze z akcesoriów).
Sam myślę nad zakupem tych zestawów zapobiegawczo, przy okazji zmiany opon.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 5 cze 2013, 13:40 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 27.02.2013
Posty: 62
Lokalizacja: Zielona Góra
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
chmooreck napisał(a):
Na allegro są zestawy naprawcze, dogadaj się ze sprzedawcą, czy na pewni będą pasować do Twoich czujników.
4 czujniki w ASO kosztują ok 750 zł (ale trzeba pytać po numerze z akcesoriów).
Sam myślę nad zakupem tych zestawów zapobiegawczo, przy okazji zmiany opon.


dzieki za pomoc własnie wyłapałem za 65 zł wiec róźnica jest spora tylko i tak trzeba podjechac do wulkanizacji zeby opone zdjeli:) a później załoźyli


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 cze 2013, 14:19 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 11.06.2013
Posty: 15
Lokalizacja: Koszalin
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Aby czujniki zadziałały różnica ciśnienia pomiędzy oponami na tej samej osi musi wynosić pół atmosfery. Więc jeśli ja nominalnie mam w swoich 18 calowych 2,2 - czujnik zadziała jeśli ciśnienie spadnie poniżej 1,7.
Rok temu boleśnie się przekonałem o skuteczności czujników - wpadłem w dziurę - przebita opona w dwóch miejscach i pogięta felga. Na szczęście dostałem odszkodowanie od zarządcy drogi.

Co do czujników używanych - na innym forum czytałem, że do Mazdy pasują także czujniki z Forda S-max - ważne by działały na tej samej częstotliwości - ich producentem i tak jest Siemens. No i ponoć są tańsze...nie wiem - sam nie sprawdzałem. Podobnie jak inni koledzy w zimówkach także nie mam czujników.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 lip 2013, 19:28 
Amator
Offline
Od: 23.06.2013
Posty: 95
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Witam , mam problem z czujnikami a polega on na tym że jadąc około 80 km/h przez 10-15 min zaczyna mrugać czujnik a po chwili już cały czas się świeci. Ale jak już jestem na autostradzie i jadę powyżej 100 km/h to gaśnie. Sprawdzałem ciśnienie w kołach i nic nie ubywa. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Będę wdzięczny za pomoc zanim pojadę w ostateczności do serwisu.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 sie 2013, 20:18 
Amator
Offline
Od: 23.06.2013
Posty: 95
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
I po serwisie, jeden czujnik był uszkodzony i od razu został wymieniony.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 10:41 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bojszowy
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam wszystkich użytkowników. Jestem nowy na forum i jeszcze nie bardzo wiem jak korzystać z niego ale pomału sie uczę... Od grudnia 2013 roku jestem posiadaczem Mazdy 6 II 2008r. 2.0 CD. problem mam z świecącą się kontrolką ciśnienia w oponach, pompowałem już wiele razy i nic nie skutkuje może będziecie wiedzieć co to może byc ?


 Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 10:50 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Masz może dostęp do elm327? Jak tak to zeskanuj system przez program ForScan. Powinno ci pokazać który czujnik jest uszkodzony.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 11:05 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bojszowy
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
a to jest jakiś program to elm327?? i wogóle to gdzie znajdują się te czujniki ktoś mi mówił że w wentylach..


 Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 11:19 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1725
Lokalizacja: Luton, Gorzow Wlkp, Krakow.
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
To jest scanner do czytania błędów z ECU. Podpinasz pod obd2 w aucie.
Obrazek
Czujnik ciśnienia znajduje się przy wentlu przy kole i wygląda on tak.

Obrazek

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 11:21 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6138
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Są też wersje pod bluetooth (bez kabla), jeśli wolisz...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 20:45 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bojszowy
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
dzięki wielkie postaram załatwić sobie taki sprzęt :-)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 21:02 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 47
Lokalizacja: WuWuA
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 3.0 V6 VVT (Pb)
szczypik napisał(a):
To jest scanner do czytania błędów z ECU


Mehehe
To nie jest żaden "scanner" - to jest interfejs .
Do tego potrzebujesz oprogramowanie , zazwyczaj dostaniesz wersję próbną razem z interfejsem .

_________________
Auto dla faceta to V8 reszte mozna pomalować na różowo i oddać mamusi :D


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 22:06 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6138
Lokalizacja: Warszawa
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Przecież jest do tego bardzo fajny soft - forscan, nawet gdzieś na ten temat jest sporo na forum. A do tego za kilkanaście złotych jest całkiem przyjemny program na Androida - Torque Pro. Grucha nie strasz :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 22:52 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Lokalizacja: Bojszowy
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
a tak z ciekawości to ile sobie cenią za taki czujnik w serwisie??


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 23:00 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 3482
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Odpowiedź znajdziesz w tym temacie.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 01:51 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2724
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Elektronicznie to te czujniki nie bardzo się psują.... mechanicznie tak np. urywają się nakrętki, ale jak coś to mam komplet do sprzedania <zauroczony>


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.